Vyzkoušejte Schwarzwaldský dort
Suroviny:
Korpus (23 cm):
- 270 g hladké mouky
- 50 g holandského kakaa
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 300 g cukru krupice
- 75 g másla (rozpuštěného a lehce zchladlého)
- 2 vejce
- 300 g kysaného podmáslí
- 110 ml horké vody
Omáčka:
- 350 g višňového kompotu
- 10 g kukuřičného škrobu
- 1 lžíce citronové šťávy
Krém:
- 750 g mascarpone
- 300 ml smetany ke šlehání
- 100 g cukru moučka
Kompletace:
- 50 ml třešňovice (nemusí být, pokud budou dort jíst děti, vynecháme)
- 100 – 200 g kvalitní hořké čokolády (ideálně 70%)
Příprava:
Zapneme troubu a nastavíme ji na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Připravíme si formu na dort – dno vyložíme pečícím papírem, boky ničím nenatíráme (necháme těsto nalepit na boky, aby byl dort po stranách pěkně rovný).
Do mísy vložíme mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu sůl a cukr a promícháme. Přidáme vejce, podmáslí a máslo (musí být zchladlé, aby se nesrazila vejce), vše pečlivě promícháme a nakonec přilíváme tenkým pramínkem horkou vodu a zapracováváme vařečkou do těsta. Výsledné těsto je řídké asi jako litá buchta.
Těsto nalijeme do formy, vložíme do trouby a pečeme 45-60 minut. Propečenost testujeme špejlí.
Po upečení necháme skoro úplně vychladnout ve formě, pak korpus nožem opatrně oddělíme od boků formy, obruč uvolníme a dort překlopíme vzhůru nohama na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Višně slijeme (sirup nevyléváme, budeme ho potřebovat) a odložíme stranou na později.
Do nálevu z višní přidáme škrob a rozmícháme, aby se netvořily hrudky. Postavíme na plotnu, za občasného míchání metlou přivedeme k varu a povaříme asi minutku do omáčky. Necháme vychladnout a pak zamícháme citronovou šťávu.
Vychlazené mascarpone a smetanu stejné teploty vložíme do mísy společně s cukrem. Šlehač zapneme na nižší otáčky a vše asi minutu mícháme. Pak zvýšíme otáčky na maximum a šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém (pozor, nešleháme moc dlouho, aby se krém nesrazil, obvykle stačí tak 2 minuty).
Korpus dvakrát prořízneme (takže máme 3 patra). První patro položíme na servírovací talíř, pokapeme třešňovicí, potřeme polovinou višňové omáčky, navrstvíme čtvrtinu krému a posypeme polovinou slitých višní. Zakryjeme druhým plátem a postup opakujeme.
Nakonec položíme třetí plát těsta a potřeme polovinou zbylého krému (nevadí, když prosvítá nějaký drobeček a jsou vidět nerovnosti). Dort vložíme asi na 15 minut do lednice, aby krém zatuhl.
Při finálním zdobení potřeme dort zbytkem krému a uhladíme cukrářským nožem, nebo stěrkou. Vrátíme zpět do lednice a necháme přes noc proležet.
Dort můžeme ozdobit jen čokoládovými hoblinkami (pak použijeme 100 g čokolády) a nebo si vytvořit stromečky (jak je vidět na fotce):
Ve vodní lázni necháme čokoládu roztavit, odstavíme a necháme trochu zchladnout. Přendáme do zdobícího sáčku, kterému ustřihneme malou špičku a na pečící papír kreslíme stromečky. Vyšší kousky zpevníme tím, že kmen nakreslíme přes položenou špejli. Vložíme do lednice a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí stromečky opatrně sloupneme a ozdobíme s nimi dort.
Já jsem zbytek roztavené čokolády nalila v tenčí vrstvě na pečící papír a po ztuhnutí ji nalámala na úlomky a zapíchala do dortu.
foto: pradobroty.cz
Ingredience: