Krtkův dort
Suroviny:
Korpus (forma asi 25 cm v průměru):
- 320 g hladké mouky
- 180 g cukru krupice
- 3 vejce
- 3 lžíce kakaa
- 200 ml oleje
- 200 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 130 g cukru moučka
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr)
- 250 g tučného tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 60 g hořké čokolády
- 2-3 banány
Příprava:
Troubu zapneme na 180°C, horkovzduch na 160°C.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme do pěny a poté zašleháme olej a mléko.
Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva a opatrně vmícháme do žloutkové hmoty.
Bílky se špetkou soli vyšleháme do polotuhého sněhu. Přidáme druhou polovinu cukru a vyšleháme do sněhu, který tvoří tuhé špičky. Sníh přidáme do těsta a promícháme.
Dno dortové formy vložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Vlijeme do ní těsto, vložíme do trouby a pečeme 40-50 minut dokud není korpus propečený – špejle zapíchlá doprostředka vyjde suchá nebo obalené pár drobečky, pokud je od syrového těsta, necháme dopékat ještě dalších 10 minut.
Krém:
Mascarpone a smetana musí být vychlazené na stejnou teplotu. Spolu s cukrem je vložíme do mísy a šlehačem na nižší otáčky asi minutu promícháváme. Pak zvyšíme otáčky a asi dvě minuty šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém. Do něj za stáleho šlehání vlijeme vanilkový extrat a po lžicích přidáváme i tvaroh a zakysanou smetanu.
Čokoládu si nastrouháme na hrubém struhadle a do hotového krému ji v rychlosti zašleháme (nebo zamícháme).
Skládání dortu:
Vychladlý korpus seřízneme asi v půlce a opatrně lžicí vydlabeme cca 2 cm do hlobuky. Dáváme přitom pozor, abychom neporušili dno korpusu. Vydlabaný a seříznutý obsah rozemneme prsty na drobečky.
Na korpus natřebe malou část krému, poklademe podélně rozpůlenými banány, potřeme dalším krémem, zasypeme slabou vstvou drobečků z korpusu. Postup opakujeme ještě jednou a snažíme se vytvářet kuželovitý tvar. Pak zbytek krému navrstvíme do tvaru krtičiny a celý posypeme drobečky a rukou uhladíme a lehce zatlačíme na krém, aby drobečky držely.
Necháme vychladit alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc.
Pokud nám zbyl ještě korpus a trochu krému, přídáme trochu krému k drobečkům a zapracujeme do hutného těsta, ze kterého vytvoříme kuličky. Skladujeme v lednici.
foto: pradobroty.cz
Ingredience: