Krtkův dort

Krtkův dort

Suroviny:

Korpus (forma asi 25 cm v průměru):

  • 320 g hladké mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 200 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 130 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr)
  • 250 g tučného tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 60 g hořké čokolády
  • 2-3 banány

 

Příprava:

Troubu zapneme na 180°C, horkovzduch na 160°C.

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme do pěny a poté zašleháme olej a mléko.

Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva a opatrně vmícháme do žloutkové hmoty.

Bílky se špetkou soli vyšleháme do polotuhého sněhu. Přidáme druhou polovinu cukru a vyšleháme do sněhu, který tvoří tuhé špičky.  Sníh přidáme do těsta a promícháme.

Dno dortové formy vložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Vlijeme do ní těsto, vložíme do trouby a pečeme 40-50 minut dokud není korpus propečený – špejle zapíchlá doprostředka vyjde suchá nebo obalené pár drobečky, pokud je od syrového těsta, necháme dopékat ještě dalších 10 minut.

Krém:

Mascarpone a smetana musí být vychlazené na stejnou teplotu. Spolu s cukrem je vložíme do mísy a šlehačem na nižší otáčky asi minutu promícháváme. Pak zvyšíme otáčky a asi dvě minuty šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém. Do něj za stáleho šlehání vlijeme vanilkový extrat a po lžicích přidáváme i tvaroh a zakysanou smetanu.

Čokoládu si nastrouháme na hrubém struhadle a do hotového krému ji v rychlosti zašleháme (nebo zamícháme).

Skládání dortu:

Vychladlý korpus seřízneme asi v půlce a opatrně lžicí vydlabeme cca 2 cm do hlobuky. Dáváme přitom pozor, abychom neporušili dno korpusu. Vydlabaný a seříznutý obsah rozemneme prsty na drobečky.

Na korpus natřebe malou část krému, poklademe podélně rozpůlenými banány, potřeme dalším krémem, zasypeme  slabou vstvou drobečků z korpusu. Postup opakujeme ještě jednou a snažíme se vytvářet kuželovitý tvar. Pak zbytek krému navrstvíme do tvaru krtičiny a celý posypeme drobečky a rukou uhladíme a lehce zatlačíme na krém, aby drobečky držely.

Necháme vychladit alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc.

Pokud nám zbyl ještě korpus a trochu krému, přídáme trochu krému k drobečkům a zapracujeme do hutného těsta, ze kterého vytvoříme kuličky. Skladujeme v lednici.

 

foto: pradobroty.cz 

 

Ingredience: