Pečený zelený chřest se slaninou, pórkem a bramborem
Doba přípravy: 60 minut Náročnost: *
Ingredience:
1 svazek zeleného chřestu
300 g menších brambor
1 pórek
100 g Bělčického boku 2020 od Zemědělského družstva Bělčice
250 ml smetany 33 %
80 g šalotky
2 vejce
čerstvý tymián, sůl, pepř
Postup:
- Brambory povaříme v celku v osolené vodě cca 15minut do poloměkka.
- Mezitím očistíme chřest a uřízneme zdřevnatělé konce. Pórek nakrájíme a dobře propláchneme. Šalotku nakrájíme na měsíčky. Uvařené brambory nakrájíme na kolečka. Všechnu zeleninu smícháme a dáme na zapékací misku.
- Ve smetaně rozšleháme vejce, sůl, pepř a tymián a nalejeme do pekáče. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut.
- Slaninu si nakrájíme na tenké plátky a orestujeme na pánvi. Vypečeným tukem můžeme polít chřest a slaninou ozdobíme hotový pokrm.
zdroj regionalnipotravina.cz