Čekanková polévka se zeleninou

Čekanková polévka se zeleninou

 Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • 3 čekankové puky
  • 1 bílá cibule
  • 1 batát
  • 105g mrkve
  • 84g řapíkatého celeru
  • mletý kmín dle chuti
  • 1,5 litru vody
  • čerstvé bylinky na ozdobení

 

Příprava

Ráda experimentuji a zkouším nové chutě, čekanku jsme si již několikrát připravili a já se k ní znovu vracím. Mile mě překvapila svojí chutí a nejen to. A proč si zařadit čekanku do svého jídelníčku?
Má pozitivní vliv na zažívání, při potížích se žlučníkem, jaterních chorobách, působí mírně projímavě a močopudně, snižuje cholesterol v krvi, odbourává tuky, zlepšuje imunitu, má protizánětlivé účinky a detoxikuje organismus.

Čekanka je považována za léčivou bylinku a je využívána v lidovém léčitelství.

Čekanku si očistíme, omyjeme, rozkrojíme vejpůl, vykrojíme ze středu košťál. Očištěnou čekanku vložíme do hrnce, zalijeme vodou a osolíme. Čekanka je velmi hořká, pokud čekanku nenaložíme do osolené vody, bude připravená polévka hořká. Pokud pospícháme a nemáme čas ji nechat delší dobu namočenou, povaříme ji krátce v osolené vodě, scedíme a dáme stranou.

Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, batát, řapíkatý celer, zalijeme vodou, přidáme kmín a sůl, vaříme do změknutí zeleniny, nakonec přidáme uvařenou čekanku, krátce společně prohřejeme a rozmixujeme, případně přepasírujeme. Při podávání ozdobíme čerstvými bylinkami.

 

 

 

zdroj: ceskeghicko.cz