Pomazánka z červené čočky
Ingredience
- České Ghíčko bio dle potřeby či jiný tuk
- 100g loupané červené čočky
- 2 velké mrkve
- 1 velká cibule
- umeocet dle chuti
- sůl dle chuti
- mořská řasa wakame – nemusí být
- třtinový cukr či jiné sladidlo na doslazení dle chuti
- himalájská růžová sůl dle chuti
- voda dle potřeby
- další možné varianty dochucení – můžeme přidat plnotučnou hořčici, pepř či lahůdkové droždí, rovněž dělám kombinace cibule/pórek – vždy restuji na ghí
Příprava
Čočku na sladko-kyselo milujeme a buď ji všechnu sníme a nebo se netrefím, ujede ruka a uvařím ji příliš, ale to nám vůbec nevadí protože pomazánka je z ní prostě famózní.
Červenou čočku propláchneme, zalijeme vodou a dáme vařit společně s řasou wakame a najemno nastrouhanou mrkví. Přidaná mořská řasa snižuje nadýmavost a výživově obohatí vzniklou pomazánku. Mezitím si na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, případně pórek či od každého trochu.
Červená čočka je vařená poměrně rychle. Zde se nám hodí kašovitá konzistence. Je zapotřebí, aby nám nezbylo při vaření čočky a mrkve příliš vody, případně si odebereme na případné pozdější ředění, naštěstí čočka dost saje takže případné tekutiny navíc po přiklopení zvládne. Když je čočka uvařený přidáme do ní orestovanou cibuli či mix pórek, cibule, přilijeme umeocet, přidáme cukr dle vlastní chuti a dosolíme až nakonec, umeocet je přirozeně slaný a může tak dojít k přesolení proto solíme až nakonec. Samozřejmě můžeme použít i jiný ocet, ale tento se skvěle hodí rovněž pro děti a podporuje zároveň trávení.
Takto ochucenou čočku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem a necháme vychladnout, následně dle potřeby případně ještě dochutíme solí, sladidlem či okyselíme. Rovněž lze na dochucení použít mnou zmíněné lahůdkové droždí, pepř či hořčici a nyní již stačí jen namazat na oblíbené pečivo.
zdroj: ceskeghicko.cz