Hrstková polévka

Hrstková polévka
Obtížnost: nízká | Porce: 6 | Čas: 60 minut

Ingredience

Sušený hrách  50 g
Čočka   50 g
Fazole   50 g
Kroupy   50 g
Mrkev   100 g
Celer   100 g
Petržel   100 g
Cibule   50 g
Olej   50 ml
Sušené houby  30 g
Česnek   50 g
Majoránka  10 g
Sůl, pepř  dle chuti

POSTUP
 
Hrách, čočku, fazole a kroupy propláchneme a necháme namočené nejlépe přes noc ve vodě.

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na jemno. Na rozehřátém oleji orestujeme zeleninu a cibuli. Zalijeme vodou nebo vývarem a přidáme namočené fazole. Osolíme a opepříme a necháme vařit.

Fazole vaříme do poloměkka a poté přidáme ostatní luštěniny a kroupy. Během vaření přidáme do polévky namočené a překrájené houby a prolisovaný nebo na jemno nakrájený česnek a společně uvaříme do měkka. Hotovou polévku ochutíme solí, pepřem a majoránkou a špetkou kmínu.

Při podávání posypeme nasekanou petrželkou.

TIP
- Variantu luštěnin si můžete přizpůsobit podle sebe, můžete dokonce přidat i rýži.
- Fazole vkládáme do polévky dříve, protože jsou větší a vaří se déle než ostatní suroviny.
- Jestliže chceme mít polévku hezky hustou, před dokončením vaření odebereme cedníkem polovinu surovin z polévky a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté odebrané suroviny do polévky vrátíme a vše společně provaříme.