Hrachová polévka s uzeným masem

Hrachová polévka s uzeným masem
Obtížnost: nízká | Porce: 6 | Čas: 60 minut

Ingredience

Sušený hrách   250 g
Mrkev    150 g
Celer    150 g
Petržel    150 g
Cibule    50 g
Máslo    50 g
Uzený bůček   500 g
Brambory   400 g
Česnek    20 g
Čerstvá majoránka  50 g
Sůl, pepř  dle chuti

POSTUP
 
Hrách propláchneme a necháme namočený nejlépe přes noc ve vodě.

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na jemno. Na rozehřátém másle orestujeme zeleninu a cibuli. Zalijeme vodou nebo vývarem z bůčku, který jsme si uvařili vedle a přidáme namočený hrách. Osolíme a opepříme a necháme vařit.

Během vaření přidáme do polévky oloupané a na kostičky nakrájené brambory, prolisovaný nebo na jemno nakrájený česnek a společně uvaříme do měkka.

Hotovou polévku ochutíme solí, pepřem a čerstvou majoránkou. Uvařený bůček nakrájíme na kostičky a lehce orestujeme na pánvi.

Při podávání posypeme polévku orestovaným masem.

TIP
- Bůček můžeme i uvařit společně s hrachem a zeleninou abychom ho nemuseli vařit zvlášť.
- Hrách můžeme nahradit i cizrnou, luštěniny jsou prostě sázka na jistotu.
 
 
 

- Jestliže chceme mít polévku hezky hustou, před dokončením vaření odebereme cedníkem polovinu surovin z polévky a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté odebrané suroviny do polévky vrátíme a vše společně provaříme.