Hrachová polévka s uzeným masem
Obtížnost: nízká | Porce: 6 | Čas: 60 minut
Ingredience
Sušený hrách | 250 g |
Mrkev | 150 g |
Celer | 150 g |
Petržel | 150 g |
Cibule | 50 g |
Máslo | 50 g |
Uzený bůček | 500 g |
Brambory | 400 g |
Česnek | 20 g |
Čerstvá majoránka | 50 g |
Sůl, pepř | dle chuti |
POSTUP
Hrách propláchneme a necháme namočený nejlépe přes noc ve vodě.
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na jemno. Na rozehřátém másle orestujeme zeleninu a cibuli. Zalijeme vodou nebo vývarem z bůčku, který jsme si uvařili vedle a přidáme namočený hrách. Osolíme a opepříme a necháme vařit.
Během vaření přidáme do polévky oloupané a na kostičky nakrájené brambory, prolisovaný nebo na jemno nakrájený česnek a společně uvaříme do měkka.
Hotovou polévku ochutíme solí, pepřem a čerstvou majoránkou. Uvařený bůček nakrájíme na kostičky a lehce orestujeme na pánvi.
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na jemno. Na rozehřátém másle orestujeme zeleninu a cibuli. Zalijeme vodou nebo vývarem z bůčku, který jsme si uvařili vedle a přidáme namočený hrách. Osolíme a opepříme a necháme vařit.
Během vaření přidáme do polévky oloupané a na kostičky nakrájené brambory, prolisovaný nebo na jemno nakrájený česnek a společně uvaříme do měkka.
Hotovou polévku ochutíme solí, pepřem a čerstvou majoránkou. Uvařený bůček nakrájíme na kostičky a lehce orestujeme na pánvi.
Při podávání posypeme polévku orestovaným masem.
TIP
- Bůček můžeme i uvařit společně s hrachem a zeleninou abychom ho nemuseli vařit zvlášť.
- Hrách můžeme nahradit i cizrnou, luštěniny jsou prostě sázka na jistotu.
- Hrách můžeme nahradit i cizrnou, luštěniny jsou prostě sázka na jistotu.
zdroj: www.lamart.cz
- Jestliže chceme mít polévku hezky hustou, před dokončením vaření odebereme cedníkem polovinu surovin z polévky a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté odebrané suroviny do polévky vrátíme a vše společně provaříme.