Filet mignon s omáčkou ze zeleného pepře
Suroviny
- 0,4 l BIO hovězího vývaru
- 3 lžíce másla
- 600–800g filet mignon (špičky hovězí svíčkové)
- 3 lžíce nakrájené šalotky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce koňaku nebo brandy
- 2 lžíce okapaného zeleného pepře ve slaném nálevu
Postup
- Zredukujte hovězí vývar na polovinu. Mezitím rozpusťte máslo ve velké pánvi na středním plameni.
- Steaky osolte a opepřete. Opečte je na požadovanou propečenost, u medium-rare asi 4 minuty z každé strany. Přeneste steaky na nahřátý talíř.
- Do stejné pánve přidejte nakrájenou šalotku a restujte 2 minuty. Odstraňte z tepla. Přidejte zredukovaný hovězí vývar, šlehačku, 3 lžíce koňaku a zrnka zeleného pepře.
- Vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci omáčky – asi 6 minut. Podle chuti dochuťte pepřem.
- Nalijte omáčku na steaky a podávejte se salátem nebo pečenými bramborami.