Kefírový koláč s lesním ovocem

Kefírový koláč s lesním ovocem

Ingredience

  • 180 g kefíru
  • 2 velká vejce (zhruba 110 g)
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g hladké špaldové mouky
  • 5 g (1/2 sáčku) prášku do pečiva
  • 60 g rozpuštěného másla / nebo stejné množství kvalitního řepkového oleje vhodného k pečení
  • 60 g třtinového cukru / nebo můžete použít moučkový cukr s naloženou vanilkou
  • nastrouhaná žlutá kůra z 1 citronu

Na dokončení:

  • 400 g červeného lesního ovoce (může být i mražené)
    (na koláč na fotografii bylo použito 200 g malin a 200 g lesní směsi)
  • 100 g mandlových plátků

 

Postup

Veškeré suroviny na těsto smíchejte šlehačem nebo ručně v hluboké míse. Těsto nechte pár minut odpočinout. Podle vodnatosti kefíru může být různě tekuté, ale především je hladké, bez hrudek a sladké, voní po citronu.

Vymažte formu o průměru asi 25 cm máslem a vysypte celozrnnou nebo hrubou špaldovou moukou, případně krupicí.

Těsto přesuňte stěrkou do formy. Dovnitř vyskládejte připravené ovoce. Pokud mícháte více druhů, dbejte na to, aby měly stejnou velikost, budou pak stejně propečené. Ovoce lehce vmáčkněte do těsta, aby nebylo vysoké suché těsto a ovoce se dostalo částečně dovnitř.

Pečte při 170 stupních 15 minut, poté vše posypte mandlovými plátky a pečte 15–20 minut ve vyhřáté troubě při 180 stupních. Po vyjmutí z trouby může koláč vypadat uprostřed nedopečený, ale toho se nebojte, ovoce zatuhne a koláč bude krásně vláčný.