Rebarborový koláč

Rebarborový koláč

Suroviny:

Drobenka:

  • 120 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr

Těsto:

  • 50 g cukru krupice
  • 1/4 l mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 30 g droždí
  • špetka soli
  • 1/2 citronu
  • 80 g másla
  • rebarbora

Příprava:

Z trošky mouky, cukru, poloviny vlahého mléka a droždí připravíme řídké těstíčko, které necháme vykynout. Mouku prosejeme se solí a nastrouhanou kůrou asi z poloviny citronu. Máslo rozpustíme. Žloutek oddělíme od bílku. Pak kvásek, máslo, vlahé mléko, žloutek a mouku promícháme a důkladně vypracujeme vláčné těsto. Necháme jej asi půl hodiny kynout na teplém místě. Na vymazaný a moukou vysypaný plech (nebo 2 kulaté koláčové formy) stejnoměrně roztáhneme těsto. Okraje trochu vytlačíme. Necháme chvíli dokynout. Mezitím si připravíme rebarboru a drobenku. Dva až tři řapíky listů rebarbory (záleží na jejich velikosti) opláchneme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Rovnoměrně ji poklademe na těsto a posypeme drobenkou. Drobenku připravíme smícháním rozpuštěného másla s moučkovým cukrem, hrubou moukou a cukrem vanilkovým. Rukou rozdrobíme na koláč. Rebarborový koláč pečeme pozvolna asi 40 minut. Vychladlý posypeme cukrem s vanilkou.

Ingredience: