Domácí šunka, bez šunkovaru

Domácí šunka, bez šunkovaru

Suroviny:

  • 1/2 kg vepřové kýty
  • trocha pepře
  • trocha mletého kmínu
  • 10 g Pragandy (rychlosůl)
  • půl deci vody

Příprava:

Maso nakrájíme na kostky, přimícháme vše ostatní a necháme cca 2 dny v chladnu odležet. Poté řádně prohněteme, natlačíme do střeva na tlačenku (je třeba důkladně napěchovat po vrstvách), zavážeme a vaříme v hrnci s vodou 2 hodiny na 80° (je důležité, aby teplota vody byla neměnná). Poté vytáhneme, necháme vychladnout a dáme ztuhnout do ledničky, asi na hodinu. A máme hotovo.

Rychlosůl se dá samozřejmě nahradit i solí obyčejnou, ale byla jsem upozorněna, že v tom případě místo šunky z hrnce vytáhnu spíše dušené maso. Takže záleží na každém, podle uvážení, k jaké variantě se uchýlí…

Ingredience: