Tradiční staročeský trdelník
Suroviny:
- 2 ks vejce
- 500 g polohrubé mouky
- 80 g tuku
- 3 lžíce moučkového cukru
- 250 ml mléka
- 42 g droží
- 5 lžic skořicového cukru
- vejce nebo olej na potření
Příprava:
Droždí promícháme se lžící vlažného mléka a špetkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Ze všech surovin a vzešlého kvásku vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
Z těsta vyválíme tenkou placku, nařežeme na pásky a obtáčíme jimi kremrolové trubičky či zavařovací sklenice. Trdelník pomažeme vejcem či olejem a obalíme ve skořicovém cukru.
Tradiční trdelník pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut. Po upečení sundáme z trubiček a už si jen pochutnáváme.
Ano, opravdu je to takhle snadné. Určitě si na něm pochutnáte, my to milovali! A upřímně je mnohem lepší, než ty z předražených pouťových stánků. Děláváte ho také, nebo se na něj teprve chystáte? Podělte se s námi o své zkušenosti.
Ingredience: