Pfeffernüsse

Pfeffernüsse

Doba přípravy 5 hodin

Ingredience
500 g hladké mouky
1 kypřící prášek
lžíce Čerstvé smetany nebo Čerstvého mléka z Valašska
1 ks nebo 110 g třtinového cukru
2 vejce
50 g mandlí
2 lžíce rumu 
1 čl skořice
1 čl bílého pepře
1 čl muškátového ořechu 
1 čl koření do perníku
špetka soli 

Na polevu:
šťáva z 1 ks citronu
150 g cukr moučka
100 g čokolády


Postup: 

V misce smícháme suché ingredience: hladkou mouku, perníkové koření, sodu, mleté mandle, sůl a pepř (vše kromě cukru).  Do hrnce dáme máslo, smetanu (nebo mléko) a cukr. Pomalu zahříváme, dokud se vše nerozpustí a nespojí. Jakmile je cukr rozpuštěný, sundáme z plotny a necháme za občasného promíchání asi pět minut chladnout. Poté smícháme se sypkými ingrediencemi. Nakonec přidáme jedno vajíčko a dobře promícháme tak, aby vzniklo jednolité těsto. Bude lepkavé, ale to vůbec nevadí, míchání by se mělo zvládnout vařečkou bez použití rukou. Odstřihneme kus průhledné plastové folie, vyklopíme na ni těsto a dobře zabalíme tak, aby těsto z žádné strany neokoralo a zároveň drželo v pevném balíčku. Necháme v lednici dobře vychladit (minimálně pár hodin, klidně ale i přes noc).  Poté těsto rozbalíme, rozdělíme na několik stejně tlustých pásů a poté nakrájíme na přibližně stejné kousky. Připravíme plech vyložený pečicím papírem a zapneme troubu na 180 °C.  Každý kousek těsta dlaněmi vytvarujeme do kuličky, kterou pokládáme s mírnými rozestupy na plech. Pečeme asi 15 minut, dokud nebudou kuličky lehce rozpláclé a dozlatova opečené. Poté necháme úplně zchladnout.  

Promícháme cukr s vodou a velmi dobře vymícháme metličkou, aby ve směsi nebyly hrudky. Pak každý perníček vezmeme do ruky a jeho horní vypouklou část namočíme do glazury. Poté pokládáme na pečicí papír (nebo ideálně na mřížku), aby přebytečná stékající glazura měla kam odtékat.