Kuřátka plněná mletým masem

Kuřátka plněná mletým masem

 

Příprava: 1h 30 min, Počet porcí:

Ingredience na náplň:
1 balení mletého kuřecího masa od DZ Klatovy
2 stroužky česneku
1 malou cibuli
2 hrsti strouhanky
2 lžičky koření čubrica (nebo jiného na mleté maso)
3 snítky zelené petrželky
Sůl
Pepř
Olej

na těsto:
1/2 kg polohrubé mouky
15 g čerstvého droždí
175 ml vlažného mléka (i více, podle potřeby)
60 g másla
10 g cukru krupice
1 žloutek, sůl
1 vejce na potření
máslo na vymazání plechu

 

Postup:

1/ Nejprve si připravte těsto. Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravte kvásek, který po vzejití přidejte do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli. Přidejte máslo a žloutky utřené do pěny, podle potřeby doplňte vlažným mlékem a vypracujte hladké, nelepivé těsto, které nechte kynout na teplém místě.

2/ Mezitím si připravte masovou směs. Na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájený česnek a cibulku. Přidejte maso a opékejte dozlatova. Ochuťte kořením, osolte a přidejte nadrobno nasekanou zelenou petrželku. Nechte směs vychladnout.

3/ Z těsta nakrájejte kousky, zakulaťte, udělejte tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 10 cm dlouhé. Poté vezměte vždy dva válečky a stáčejte je do tvaru kuřátek – jeden konec vytvarujte jako hlavičku se zobáčkem, přidejte druhý váleček a vytvořte „tělo“ kuřátka, které naplňte 1 polévkovou lžící masové směsi. Pomocí nože pak vytvarujte jeden konec jako ocásek.

4/ Kuřátka položte na pomaštěný plech nebo na pečící papír, nechte ještě mírně vykynout, potřete rozšlehaným vejcem a upečte ve vyhřáté troubě při 190 °C.