Jarní koláč se špenátem a ricottou

Jarní koláč se špenátem a ricottou

Ingredience

Na listové těsto:
125 g hladké mouky Babiččina volba
100 g másla
špetka soli

Na náplň:
500 g špenátu
2 lžíce strouhanky namočené do mléka a vyždímané
300 g ricotty
3 lžíce strouhaného parmazánu
5 menších vajec
sůl a pepř
strouhaný muškátový oříšek

 

Postup
Z 25 g hladké mouky Babiččina volba a 100 g másla připravte drobenku a postupně uhněťte kouli. Tu dejte do chladničky. Ze zbylých 100 g mouky a 50–75 ml ledové vody a soli vypracujte těsto. Vodu přilévejte postupně a pracujte špičkami prstů rychle, abyste vodu příliš neohřívali vlastním teplem. Těsto nehněťte.

Z obou těst nyní vytvořte menší obdélník o centimetrové tloušťce, odhadem asi 20 × 30 cm. Nebojte se si na začátku pomoci větším množstvím mouky na vál i váleček. Začněte se sklady delších stran do středu – ve dvacetiminutových intervalech je provádějte opakovaně 3x tak, aby byly na sobě čtyři vrstvy. Mezi jednotlivými opakováními uchovávejte těsto ve fólii v lednici. Po třetím opakování je těsto hotové. Takové vám v lednici vydrží krásné až 5 dní, a dokonce několik týdnů v mrazáku.

Na velikonoční koláč se špenátem budete potřebovat kulatou formu o průměru kolem 20 centimetrů, ideálně menší dortovou formu. Tu si hojně vymažte máslem a vysypte moukou včetně stěn. Takto připravenou formu vyložte listovým těstem, opět včetně stěn. Na to spotřebujete asi 2/3 připraveného těsta. Poslední třetinu si schovejte na zaklopení koláče. Nyní si také začněte předehřívat troubu na 180 stupňů.

Na náplň spařte v cedníku listy špenátu, nechte okapat, jemně vyždímejte a nasekejte nadrobno. Baby špenát ani sekat nemusíte. V míse smíchejte se strouhankou, ricottou, parmazánem a dvěma vejci, osolte, opepřete a přidejte strouhaný muškátový oříšek. Celou náplň opatrně stěrkou stáhněte do formy, v pravidelných rozestupech si vytvořte tři důlky a vyklepněte do nich opatrně zbylá vejce. Zbytkem těsta náplň zaklopte a u krajů opatrně přitiskněte. Kousky těsta můžete vršek koláče také ozdobit. Párkrát těsto propíchněte vidličkou. Na závěr celý povrch potřete rozšlehaným vejcem a pečte 45 minut do zezlátnutí.