Borůvkové koláče

Borůvkové koláče

příprava 110 minut  + 30 – 40 minut pečení

Ingredience na těsto:

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 150 ml Smetanového jogurtu z Valašska borůvka
  • 150 ml Čerstvého mléka z Valašska
  • 30 g droždí
  • 100 ml oleje
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce rumu
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • vejce na potření

 

Ingredience na náplň:

  • povidla
  • skořice
  • cukr

 

Ingredience na tvarohovou směs:

  • 250 g tvarohu v kostce
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • borůvky

 

Ingredience na drobenku: 

  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový cukr

 

Nejprve vlažné mléko smícháme s cukrem a droždím a necháme chvíli nakynout. V jiné míse smícháme obě mouky, jogurt, olej, citronovou kůru, rum, sůl a připravený kvásek. Tuto směs důkladně promícháme a necháme pod utěrkou kynout. Poté smícháme povidla se skořicí a cukrem. Drobenku připravíme smícháním másla, mouky a cukru. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné části, naplníme povidly a pečlivě zabalíme. Položíme na plech vyložený pečícím papírem. Do každého kousku uděláme důlek, potřeme vejcem a naneseme tvarohovou směs, dozdobíme borůvkami a posypeme drobenkou. Ještě chvíli necháme na plechu kynout. Pečeme v troubě při 190 °C asi 30-40 minut podle typu trouby.

 

 

 

 

zdroj/foto: www.mlekarna-valmez.cz