Borůvkové koláče
příprava 110 minut + 30 – 40 minut pečení
Ingredience na těsto:
- 2 hrnky špaldové mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 150 ml Smetanového jogurtu z Valašska borůvka
- 150 ml Čerstvého mléka z Valašska
- 30 g droždí
- 100 ml oleje
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce rumu
- špetka soli
- citronová kůra
- vejce na potření
Ingredience na náplň:
- povidla
- skořice
- cukr
Ingredience na tvarohovou směs:
- 250 g tvarohu v kostce
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce cukru
- borůvky
Ingredience na drobenku:
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 1 vanilkový cukr
Nejprve vlažné mléko smícháme s cukrem a droždím a necháme chvíli nakynout. V jiné míse smícháme obě mouky, jogurt, olej, citronovou kůru, rum, sůl a připravený kvásek. Tuto směs důkladně promícháme a necháme pod utěrkou kynout. Poté smícháme povidla se skořicí a cukrem. Drobenku připravíme smícháním másla, mouky a cukru. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné části, naplníme povidly a pečlivě zabalíme. Položíme na plech vyložený pečícím papírem. Do každého kousku uděláme důlek, potřeme vejcem a naneseme tvarohovou směs, dozdobíme borůvkami a posypeme drobenkou. Ještě chvíli necháme na plechu kynout. Pečeme v troubě při 190 °C asi 30-40 minut podle typu trouby.
zdroj/foto: www.mlekarna-valmez.cz