Americký (vegan) guláš podle Pet
Americký guláš
O tento recept jsem zakopla na Instagramu, protože byl v angličtině, tak jsem si řekla, že by to mohl být opravdu americký guláš a shodou okolností ho ochutnal i jeden Američan a prý to tak fakt je! Tak pokud chcete zažít Ameriku, a ještě uvařit jídlo v jednom hrnci (a to se počítá!), pak tady je inspirace:
SUROVINY
1 balíček sójových nudliček (zn. Bonavita – 80g)
1 bílá cibule
3 stroužky česneku
1 vrchovatá lžička oregana
1 vrchovatá lžička tymiánu
1 vrchovatá lžička rozmarýnu
1 lžička červené papriky
½ lžičky černého pepře
1 bobkový list
6 velkých lístků čerstvé bazalky + nějaké na ozdobu
1 ¾ hrnku zeleninového vývaru
1 lžíce sójové omáčky
2 lžíce rajčatového protlaku
2 plechovky sekaných rajčat
½ hrnku mražené kukuřice
1,5 hrnku bezlepkových těstovin
sůl
2 lžíce třtinového cukru
řepkový olej
Sójové nudličky vysypeme do mísy a přelijeme je dostatečným množstvím právě uvařené vody a necháme 10 minut odpočívat, poté slijeme, necháme 20 minut odležet a poté z nudliček vyždímáme přebytečnou vodu a nakrájíme je na menší kousky. V mezičase si můžeme nakrájet cibuli a česnek, které pak společně osmahneme na cca 4 lžících oleje. Přidáme pokrájené sójové kousky a společně chvíli smažíme. Pak přidáme koření, bylinky, sójovou omáčku, rajčatový protlak, sekaná rajčata, bobkový list a promícháme a přivedeme k varu. Do směsi přisypeme kukuřici a těstoviny a vaříme dalších 10-12 minut do změknutí. Případně přidáme vodu, pokud chceme více omáčky a těstoviny nám ji hodně nasáknou. V originál receptu nebyl cukr, ale já musela přidat skoro dvě lžíce, protože guláš byl díky protlaku a rajčatům z konzervy příliš kyselý, dosolila jsem a guláš byl na světě. Nejlepší je stejně jako ten český pěkně den odleželý…
Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet