Hovězí burger se slaninou a BBQ žampiony

Hovězí burger se slaninou a BBQ žampiony
 

Na 4 porce:

300 g hovězího libového (např. květová špička nebo jiná část kýty..)
500 g hovězího tučnějšího (krk, hrudí, ramínko..)
4 burgerové bulky
8 plátků anglické slaniny
Vyzrálý cheddar / gouda
20 g másla
4 snítky tymiánu
Oblíbený salát
Výhonky china rose, řepy (volitelné)
Olivový olej

Na žampiony:
6 ks žampionů
3 snítky tymiánu
2 lžíce Kalamáta Papadimitriou BBQ balsamic cream
4 lžíce olivového oleje

Na BBQ majonézu:
2 lžíce Kalamáta Papadimitriou BBQ balsamic cream
4 lžíce kvalitní majonézy

 

Postup:

Mleté maso je potřeba si nechat namlít u řezníka nebo doma. Je nevhodné kupovat mleté maso v supermarketu, člověk nikdy neví, co je v balení přesně za maso, jak je staré apod. Maso musí být umleté nahrubo, aby byly v burgeru cítit kousky masa. Burgerové housky je také fajn připravit si doma. 

U burgerů je nejdůležitější příprava, pak už jde všechno rychle ???? Proto si nejdříve připrav všechny suroviny na kuchyň. Maso musí mít pokojovou teplotu, než půjde na pánev nebo gril. Troubu si zapni na 200 stupňů.

Majonézu smíchej s Kalamáta Papadimitriou BBQ balzamikovým krémem, zamíchej a nech chvíli odležet. Pokud nemáš plátkový sýr, nastrouhej ho nahrubo.

Žampiony očisti suchým hadříkem a nakrájej na širší plátky (není třeba je loupat). Na středním plamenu je orestuj na olivovém oleji nebo opeč na grilu. Smaž je asi 2 minuty, přidej lístky z tymiánu a balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou BBQ. Stáhni z ohně, osol a opepři. Uchovej na teplém místě.

Mleté maso pokojové teploty osol a opepři. Vytvoř silnější kulaté placičky (150 – 200 g) a uprostřed udělej důlek. Maso má tendenci se uprostřed nafouknout, proto musí být v těchto místech slabší. Nakonec ho pokapej olivovým olejem a potři kolem dokola. Pánev rozehřej nasucho na nejvyšší stupeň. Pokud vaříte na grilu, vložte na rozpálený gril.
Burgery opékej asi tři minuty dozlatova. Otoč, opékej asi minutu, na každý burger polož snítku tymiánu, plátek másla a dej dopéct do trouby (ideálně na té samé pánvi, případně je přesuň do zapékací mísy nebo na plech). Vpichovým teploměrem hlídej vnitřní teplotu masa. Až bude mít 55 stupňů, sundej tymián a na každý burger polož sýr. Dopeč burger do 60 stupňů a vyndej z trouby nebo z grilu. Přendej maso na talíř, přikryj alobalem a nech 3 minutky odpočinout. Takhle bude tvůj burger propečený medium, tím zaručíš jeho šťavnatost a vláčnost. Na pečení steaků a burgerů doporučuji sondový teploměr, který mají např. v IKEA.

Bulky rozkroj, pomaž máslem a opeč na pánvi nebo grilu dokud řezná strana nebude krásně zlatá.Taktéž i slaninu.

Spodní část bulky pomaž BBQ majonézou, polož salát, maso, slaninu, žampiony, pokapej ještě BBQ balzamikovým krémem, případně přidej výhonky a přikryj vrchní polovinou bulky.

 

Ingredience: