Švestkový koláč s mandlovou drobenkou
Švestkový koláč - 200 g hladké mouky, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 200 g bílého jogurtu Hollandia, 3 vejce, 1 limetka, 180 ml oleje, 15 švestek | |
Mandlová drobenka - 100 g másla, 100 g krupicového cukru, 100 g hrubé mouky, 100 g mandlových lupínků | |
Máslo a hrubá mouka (na vymazání formy) | |
100 g marcipánu |
POstup:
- Do mísy nalijeme jogurt, přidáme vejce, olej a přisypeme oba cukry. Krátce ručním šlehačem rozšleháme, přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva a sypkou část zapracujeme.
- Následně do těsta rychle vmícháme nastrouhanou limetkovou kůru i šťávu z limetky. Protože limetka reaguje s práškem do pečiva, těsto co nejdříve zpracujeme.
- Do koláčové formy nalijeme první polovinu těsta, naskládáme pokrájené švestky zbavené pecek a zalijeme druhou polovinou těsta. Posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili prohnětením změklého másla, cukru, mouky a mandlí. Nakonec pečeme na 180 °C zhruba 45 minut.
Tip! Hotový koláč můžeme jemně posypat strouhaným marcipánem.
Zdroj: https://www.hollandia.cz/recepty/svestkovy-kolac-s-mandlovou-drobenkou/