Indický čočkový dhal
Suroviny
- Čočka červená 250 g
- Kurkuma 0.5 lžička
- Cibule 1 ks
- Chilli papričky Hamé 3 ks
- Římský kmín 1 lžička
- Pórek 1 ks
- Lístky koriandru 1 hrst
- Voda 600 ml
- Citronová šťáva 2 lžíce
- Stroužek česneku 2 ks
- Olej 2 lžíce
- Garam masala 1 lžička
- Mrkev 1 ks
-
Čočku propláchněte a na 15‒20 minut ji namočte do studené vody. Nasákne se vodou a bude rychleji uvařená.
Hrnec přesuňte na plotnu a přiveďte k varu. Až začne voda vřít, přisypejte kurkumu v prášku a sůl. Po uvaření, zhruba po 15 minutách, odstavte stranou a třetinu čočky odeberte do hrnku. Rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte zpátky do hrnce.
Cibuli pokrájejte na malé kostičky, chilli papričky Hamé zbavte semínek a nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte. Pórek bude potřeba nakrájet na jemné plátky a očištěnou mrkev nastrouhat.
V pánvi rozehřejte olej a nejprve na něm opečte římský kmín. Přidejte cibuli, papričku i česnek a vše opékejte 2‒3 minuty při střední teplotě. Nakonec přidejte pórek a mrkev a dopřejte tomu dalších 5 minut.
Zatímco na jedné plotýnce připravujete zeleninovou směs, začněte na jiné pomalu ohřívat vařenou čočku. Usmaženou zeleninu přidejte do čočky a dobře promíchejte. Podle potřeby také dolijte vodu. Přidejte garam masalu a vařte ještě 5 minut.
Nakonec polévku dochuťte citronovou šťávou. Čerstvý koriandr přidávejte do jednotlivých porcí až těsně před podáváním.
TIP! Dhal můžete podávat i jako větší jídlo s vařenou rýží. Nebo k němu přikusujte indickou chlebovou plackou roti.
Zdroj: http://www.receptyschuti.cz/recept/indicky-cockovy-dhal/1796