Fit makovec ze Světa zdraví

Fit makovec ze Světa zdraví

Máte rádi tento oblíbený dezert a myslíte si, že v redukci je nutnost se všech koláčů a buchet – kromě těch na břiše – vzdát? Opak je pravdou a tento recept vám zachutná minimálně stejně tak dobře jako jeho obvyklá varianta.

  • 2 větší banány
  • 120 g celozrnné špaldové mouky (může být i jiný druh mouky)
  • 2 vejce
  • 120 g jogurtu
  • 50 g jablečného pyré (nebo dětské přesnídávky)
  • 50 g odtučněného tvarohu
  • 6 vrchovatých lžic mletého máku
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 dcl vlažné vody

Nejprve rozmixujeme banány s jogurtem, tvarohem, jablečným pyré a vejci. Vznikne tekutější směs. Ve větší míse důkladně promícháme všechny suché ingredience (mouku, mák a prášek do pečiva). Připravenou směs postupně přidáváme do mísy s tekutou směsí a pečlivě mícháme, dokud nevznikne tužší těsto. Pokud se nám konzistence těsta bude zdát příliš tuhá, přidáme vodu a znovu promícháme. Vzniklé těsto nalijeme do zapékací misky, na plech nebo do menších formiček například na muffiny. Pečeme při 180 stupních asi 30 minut, dokud těsto na povrchu trošku nepopraská. Po vyjmutí z trouby rozetřeme na povrchu kostičku kvalitní, 85% čokolády.

NĚCO NAVÍC: Tímto makovcem můžete nahradit snídani nebo dopolední svačinu. Kdo je zvyklý po obědě na sladkou tečku, malý kousek po obědě mu neublíží. Pokud během odpoledne sportujete, dejte si kousek před anebo po tréninku. Doplníte tak bílkoviny a komplexní sacharidy. Podle chuti můžeme makovec posypat ještě kokosem, semínky nebo ozdobit ovocem. My jsme na ozdobu použili slunečnicová semínka natural v karobu (zdravější varianta kakaa). Pozor ale na množství, semínka i kokos zvýší kalorickou hodnotu moučníku.

 

Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/fit-makovec

 

Ingredience: