Brokolicový salát s těstovinou a cizrnou
Varianta zdravého lehkého oběda, který vám bude chutnat za tepla i za studena.
- 1 celá brokolice
- 1 plechovka cizrny
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 50 g (pohankové) mušličky
- sůl
- pepř
Brokolici rozdělíme na malé růžičky a vaříme v páře, dokud nebude „na skus" (doba vaření cca 8-10 minut). Uvařenou brokolici ihned zchladíme studenou vodou, aby neztratila barvu. Těstoviny uvaříme dle návodu. Brokolici necháme okapat a těstoviny slijeme. Cizrnu propláchneme pod tekoucí vodou, abychom ji zbavili slaného nálevu a i přebytečné soli. Těstoviny, brokolici a cizrnu smícháme ve velké míse. Česnek prolisujeme a přidáme lžíci oleje. Osolíme, opepříme. Zálivku nalijeme na salát a důkladně promícháme. Necháme uležet minimálně 3 hodiny, nejlépe do druhého dne.
TIP: Pokud chcete salát ještě barevnější, můžete přidat na kostičky pokrájenou mrkev, kterou si předem podusíte na trošce oleje.
Studené saláty: Studené saláty si můžete vzít s sebou, kamkoliv jdete. Oběd máte vždy po ruce a nejste závislí na teplém jídle. Pokud navíc do salátu přidáte luštěniny, vydržíte díky obsahu bílkovin déle sytější a množství vlákniny se mnohonásobně zvýší.
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/brokolicovy-salat-s-testovinami-a-cizrnou
Ingredience: