Marocká cizrna

Marocká cizrna
  • 4 šálky cizrny
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 polévková lžíce GHÍ – přepuštěného másla
  • 1 žlutá cibule
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • hrst rozinek
  • hrst nesířených sušených meruněk
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželové natě
  • bazalka
  • sušená rajčata
  • šťáva z citronu

Rozehřejte máslo na hlubší pánvi, na něm zpěňte cibulku do měkka. 

Přidejte všechno koření a rychle orestujte.

Přidejte utřený česnek s nastrouhaným zázvorem a opět velice rychle restujte, asi půl minuty.

Do směsi přidejte rajčata nebo protlak, rozinky, předem pokrájené meruňky, sušená rajčata, bazalku, trochu vody (nebo i šťávu z rajčat) a přiveďte k varu.

Přidejte uvařenou cizrnu (můžete použít i v plechovce, ale před použitím z ní slijte tekutinu a propláchněte ji tekoucí vodou).

Vařte, dokud se neodpaří poslední přebytečná voda.

Nakonec dochuťte čerstvě mletým pepřem, čerstvými bylinkami, citronovou šťávou, popřípadě solí, nasekanou petrželkou nebo jarní cibulkou.

Lze podávat s rýží, jako samostatný pokrm nebo jako studený cizrnový salát. 

 

Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/marocka-cizrna

 

Ingredience: