Marocká cizrna
- 4 šálky cizrny
- 1 plechovka rajčat
- 1 polévková lžíce GHÍ – přepuštěného másla
- 1 žlutá cibule
- 2 lžičky římského kmínu
- 1 lžička skořice
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky kardamonu
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- hrst rozinek
- hrst nesířených sušených meruněk
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželové natě
- bazalka
- sušená rajčata
- šťáva z citronu
Rozehřejte máslo na hlubší pánvi, na něm zpěňte cibulku do měkka.
Přidejte všechno koření a rychle orestujte.
Přidejte utřený česnek s nastrouhaným zázvorem a opět velice rychle restujte, asi půl minuty.
Do směsi přidejte rajčata nebo protlak, rozinky, předem pokrájené meruňky, sušená rajčata, bazalku, trochu vody (nebo i šťávu z rajčat) a přiveďte k varu.
Přidejte uvařenou cizrnu (můžete použít i v plechovce, ale před použitím z ní slijte tekutinu a propláchněte ji tekoucí vodou).
Vařte, dokud se neodpaří poslední přebytečná voda.
Nakonec dochuťte čerstvě mletým pepřem, čerstvými bylinkami, citronovou šťávou, popřípadě solí, nasekanou petrželkou nebo jarní cibulkou.
Lze podávat s rýží, jako samostatný pokrm nebo jako studený cizrnový salát.
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/marocka-cizrna
Ingredience: