Polévka z pečených rajčat a quinoou

Polévka z pečených rajčat a quinoou

Osvěžující, lehká, přesně taková polévka, kterou si v létě rádi dopřejete místo masitého a těžkého oběda a nebo vám poslouží jako rychlá večeře nebo svačinka před tím, než půjdete na zahradní párty.

  • 2 kg cherry rajčat
  • 2 svazky bazalky
  • asi 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 200 g vařené quinoy
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • parmezán - hoblinky

Nejprve uvaříme quinou dle návodu. Rajčata rozpůlíme, společně s česnekem a bazalkou je položíme na pečicí papír na plech a pokapeme olivovým olejem. Pečeme 45 minut, dokud rajčátka nezměknou a bazalkové lístky nejsou příjemně seschlé a křupavé.

Stroužky česneku oloupeme a spolu s rajčátky a vývarem vaříme ještě 10 minut. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, osolíme, opepříme a přimícháme uvařenou quinou. Rozdělíme do misek, přidáme lístky opečené (i čerstvé) bazalky a podáváme s hoblinkami parmazánu.

  • 4 porce, doba přípravy 1 hodina
  • 1356 kJ / 324 kcal na 1 porci 
  • Sacharidy: 38,7 g
  • Bílkoviny: 12 g
  • Tuky: 12,2 g
  • Vláknina: 7,25 g
  • Zdroj vlákniny, nízký GI, vhodné pro vegetariány, vhodné pro diabetiky, vhodné pro děti

TIP: Rajčata obsahují lykopen – červené barvivo, antioxidant, který se uvolní až při mírném zahřátí. Proto jsou pečená, nebo tepelně alespoň trochu upravená daleko zdravější, než rajčata syrová.

 

Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/polevka-z-pecenych-rajcat-s-quinoou

 

Ingredience: