Polévka z pečených rajčat a quinoou
Osvěžující, lehká, přesně taková polévka, kterou si v létě rádi dopřejete místo masitého a těžkého oběda a nebo vám poslouží jako rychlá večeře nebo svačinka před tím, než půjdete na zahradní párty.
- 2 kg cherry rajčat
- 2 svazky bazalky
- asi 4 stroužky česneku
- olivový olej
- 200 g vařené quinoy
- 1,5 l zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- parmezán - hoblinky
Nejprve uvaříme quinou dle návodu. Rajčata rozpůlíme, společně s česnekem a bazalkou je položíme na pečicí papír na plech a pokapeme olivovým olejem. Pečeme 45 minut, dokud rajčátka nezměknou a bazalkové lístky nejsou příjemně seschlé a křupavé.
Stroužky česneku oloupeme a spolu s rajčátky a vývarem vaříme ještě 10 minut. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, osolíme, opepříme a přimícháme uvařenou quinou. Rozdělíme do misek, přidáme lístky opečené (i čerstvé) bazalky a podáváme s hoblinkami parmazánu.
- 4 porce, doba přípravy 1 hodina
- 1356 kJ / 324 kcal na 1 porci
- Sacharidy: 38,7 g
- Bílkoviny: 12 g
- Tuky: 12,2 g
- Vláknina: 7,25 g
- Zdroj vlákniny, nízký GI, vhodné pro vegetariány, vhodné pro diabetiky, vhodné pro děti
TIP: Rajčata obsahují lykopen – červené barvivo, antioxidant, který se uvolní až při mírném zahřátí. Proto jsou pečená, nebo tepelně alespoň trochu upravená daleko zdravější, než rajčata syrová.
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/polevka-z-pecenych-rajcat-s-quinoou
Ingredience: