Fresh polévka z mrkve

Fresh polévka z mrkve

Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančovým freshem dodá energii i dobrou náladu. Pro její barvu si ji oblíbí nejen malí, ale i velcí.

  • 1 kg mrkve
  • 1–2 petržele
  • 1 střední cibule
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • asi 2 cm nastrouhaného zázvoru
  • vymačkaná šťáva z jednoho pomeranče
  • 750 ml vody
  • 150 ml mandlové smetany
  • 2 polévkové lžíce pinií
  • extra panenský olivový olej
  • petrželová nať

Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a petržel očistíme a nožem nahrubo nasekáme. Na másle ve velkém hrnci smažíme cibuli s mrkví a petrželí. 

Jakmile cibulka změkne a zezlátne, přidáme římský kmín, pomerančovou šťávu, najemno nastrouhaný zázvor a necháme ještě pár minut spolu orestovat, aby se chutě propojily. Přilijeme vodu, přivedeme k varu a vaříme, dokud mrkev nebude dostatečně měkká, aby se dala rozmixovat.

Tyčovým mixérem vytvoříme hladký krém. Zjemníme smetanou a ještě krátce povaříme. Podáváme zakápnuté extra panenským olivovým olejem a posypané piniovými oříšky, ozdobíme nasekanou petrželovou natí.

TIP: Pokud si přejete hustější polévku, použijte neutrální Family In PLUS, nemění chuť pokrmu a zdravě nahradí jíšku. Vaší polévce navíc dodá hodnotné bílkoviny.

PINIOVÉ OŘÍŠKY – pinie se neprávem nazývají oříšky, ale ve skutečnosti jsou to semínka borovice. Díky obsahu vitaminu B1 a esenciálních mastných kyselin jsou vhodným pomocníkem při poruchách nervové soustavy. Pomáhají proti stresu a doporučují se konzumovat při psychickém vypětí. Jsou také například základem italského bazalkového pesta.

 

Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/fresh-polevka-z-mrkve

 

Ingredience: