Vegan gyros v pita chlebu

Vegan gyros v pita chlebu

 

Budeme potřebovat:

balíček seitanu speciál od Sunfood – jsou to báječné kousky seitanu v oleji, které stačí už jen naložit
gyros koření
trocha slunečnicového či řepkového oleje

Na majonézu:

čtyři vrchovaté lžíce červené čočky
slunečnicový či řepkový olej
kyselé okurky
lák z okurek
sůl

Na pita chleba, cca 8 placek:

500 g hladké mouky – použila jsem polovinu klasické a polovinu celozrnné
250–300 ml vody
5 g instantního droždí
1 lžíce olivového oleje
lžička himalájské soli

Na naplnění:

zelenina – červené nebo bílé zelí, salát, rajče, kysané okurky, červená cibule, co máte rádi

 

Postup:

V míse promícháme s trochou oleje cca 2 lžíce gyros koření a do směsi naložíme seitan, dáme marinovat do lednice.

Nejdříve si připravíme těsto na pitu, které musí kynout. Kvasnice si v míse rozmícháme ve 250 ml vlažné vody a přimícháme všechny ostatní ingredience, hněteme alespoň 5 minut až nám vznikne hladké nelepivé těsto, které nechápe pod utěrkou na teplém místě kynout cca hodinu.

V mezičase si vezmeme červenou čočku, kterou propláchneme, dáme do rendlíku a zalijeme vodou, aby čočka byla ponořená, necháme přijít k varu a vaříme do úplného změknutí či až do rozvaření, což trvá cca 15 minut. Čočku necháme vychladnout, pak ji přendáme do malé misky či nádoby na mixování a mixérem s metlou ji rozšleháme do hladka. Postupně přidáváme olej a šleháme, až nám hmota zbělá a začne připomínat svou strukturou právě majonézu. Může být trochu hustší, abychom ji mohli dochutit lákem z okurek, který ji logicky povolí. Osolíme ji a můžeme např. přidat ještě nastrouhané okurky nebo třeba stroužek česneku.

Předehřejte si horkovzdušnou troubu na 250 stupňů, úspěchem domácího pita chleba je právě pořádně horká a předehřátá trouba. Do trouby dejte předehřát i plech, na kterém budete pitu péct. Těsto rozdělte na 8 stejných kousků a každý z nich rozválejte na kulatou placku, která může ještě před pečením chvíli kynout. Pečeme po cca 2 plackách cca 7-10 minut, dokud není chleba zlatavý a nafouklý. Po upečení je zabalíme do utěrky, aby zůstaly vláčné.

Na pánvi opečeme do barvy seitan, a plníme jím placky, které v půlce rozkrojíme, přidáme zeleninu a zalijeme majonézou.

 

 

Ingredience: