Benátské rizoty s hříbky
SUROVINY:
- šálek sušených hříbků
- 4 lžícemásla
- 2šalotky
- 360 grýže carnaroli Lagris
- 1,5 dclsuchého bílého vína
- 0,8 lzeleninového vývaru
- 120 gstrouhaného parmazánu
- hrsthladkolisté petržele
- sůl a čerstvě mletý pepř
POSTUP:
- Asi dvě hodiny předem si namočíme sušené hřiby do trošky vody. V kastrolu si pak rozpustíme 3 lžíce másla a necháme na něm zpěnit najemno nakrájené šalotky. Pak přisypeme i rýži a osmahneme ji s máslem a cibulkou, až se krásně rozvoní.
- Rýži předtím neoplachujeme, zbytečně bychom ji zbavili škrobu, kterého má být italské rizoto plné. Po opečení zalijeme rýži vínem, jen lehce promíchneme a na mírném plameni necháme víno vsáknout do rýže (bude to trvat asi 2 minuty).
- Poté přidáme houby a zalijeme troškou vývaru (řekněme 0,5 dl). Promícháme a počkáme, až se vývar vstřebá do rýže. Takto postupně rizoto “dokrmujeme” vývarem, dokud nebude mít rýže správnou konzistenci – jádro rýže by mělo být tvrdé, a rizoto jako celek krémové.
- Na závěr vmícháme nastrouhaný parmazán, nasekanou petržel a zbylou lžíci másla. Ochutnáme, zda není třeba dosolit a dopepřit (záleží na chuti vývaru).
Servírování: Podáváme horké.
zdroj: www.podravka.cz/recept/1097131/benatske-risotto-s-hribky/
Ingredience: