Vanilkové rohlíčky s bílým mákem
Křehké rohlíčky můžete mít mandlové, lísko-oříškové, z vlašských ořechů nebo taky makové. Pro tento recept vyzkoušejte mák bílý, ten rohlíčkům propůjčí ořechovou chuť.
Příprava 1 a 1/2 hodiny, pro 10 osob
SUROVINY:
200 g másla
250 g hladké mouky
2 žloutky
80 g cukru moučka
100 g bílého celého máku
Na obalení:
200 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
POSTUP:
Veškeré ingredience na těsto smíchejte a zpracujte v hladké kompaktní těsto. Zabalte jej do potravinářské folie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici. Mezi tím si předehřejte troubu na 170 ̊C a připravte si do velké mísy směs moučkového a vanilkového cukru na obalování. Odpočaté těsto vyjměte z lednice a tvarujete na přibližně stejně velké rohlíčky. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 5 minut (délka pečení záleží na velikosti rohlíčků). Hotové, ještě teplé rohlíčky obalujte v cukrové směsi.
Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz