Zapomeňte na čokotabu

Dobrá zpráva pro větší i mírné mlsaly. Určitě jste slyšeli o tom, že po čokoládě se příšerně tloustne, pokazí vám pleť, dostanete cukrovku a kdo ví co ještě. Pokud ale nejíte čokoládu denně po kilech a dáváte si pozor na její kvalitu, měla by být pro vás víc než
Montezumovy harémové rekordy
Ne náhodou přírodovědec Carl Linné nazval kakao „theobroma“, neboli potrava bohů, za níž vděčíme právě plodům kakaovníku. V Jižní Americe ho pěstovali už 1500 let př.n.l. a kolem roku 600 n.l. Mayové popíjeli xololatl, což byl hořký nápoj z bobů, chilli a vody. Věřili, že léčí průjem, brání únavě, že po něm zbystří mysl a hlavně, že má afrodiziakální účinky, takže bylo dost důvodů nápoji holdovat. Aztécký panovník Montezuma II prý pil denně až 50 šálků čokolády vylepšené speciálním kořením a překvapoval pak svůj početný harém mužnou silou…
Španělský dobyvatel Cortés se na jeho dvoře též kakaa napil a samozřejmě neváhal a přivezl zajímavou lahůdku z Mexika do Španěl. Tam však zůstalo pěstování kakaovníků a zpracování bobů dlouho přísně utajené, dokonce se schovávalo v rozlehlých areálech klášterů. Těžko však říct, jak si mniši poradili s eroticky povzbuzujícím účinkem.
VIP nápoj jen pro bohaté a všelék
Až koncem 16. století pili čokoládu vznešené kruhy ve Francii. (Evropa si mimochodem žádala přisladit a dodávala další příchutě, hlavně skořici a vanilku). A že to byl drahý nápoj, je jasné i z toho, že se kakao mohlo užívat i jako platidlo, což nebyla zas taková novinka, už Kolumbus si všimnul, že kakaovými boby se platilo v říši Aztéků.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)