Jednoduchý recept na domácí vanilkovou zmrzlinu

Jednoduchý recept na domácí vanilkovou zmrzlinu

„Pokud jste dostali s teplejším počasím chuť na vanilkovou zmrzlinu, můžete si ji docela jednoduše připravit i doma, a to bez jakéhokoliv přístroje na výrobu zmrzliny. Stačí mít doma mrazák,” říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, kte


„Pokud jste dostali s teplejším počasím chuť na vanilkovou zmrzlinu, můžete si ji docela jednoduše připravit i doma, a to bez jakéhokoliv přístroje na výrobu zmrzliny. Stačí mít doma mrazák,” říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit. Potřebujeme:websize_glace_vanille -500 ml mléka -130 g cukru krupice -6 žloutků -200 ml smetany ke šlehání (33%) -1 vanilkový lusk (nebo mletá pravá vanilka) Postup: 1.Nejprve si nachystejte anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Potřebujete dva hrnce, jeden větší a jeden menší. Větší naplňte vodou tak, abyste do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém. 2.V menším hrnci zahřejte mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrábejte nožem). V misce vyšlehejte žloutky s cukrem, přilijte teplé mléko a vymíchejte. Vraťte zpátky do hrnce a zahřívejte ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Musíte být opatrní, nesmí začít vřít, jinak se vám žloutky srazí! 3.Jakmile směs začne houstnout, odstavte ji a nechte vychladnout, občas promíchejte. Vyšlehejte pevnou smetanu a vmíchejte do anglického krému. 4.Vzniklou hmotu přendejte nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dejte do mrazáku (ideálně do -18 °C). 5.Asi po třiceti minutách směs vyndejte a pomocí vidličky ji „naškrábejte“, aby vám nevznikly velké krystaly. Opakujte podle potřeby (asi tak 3x), dokud zmrzlina nezíská požadovanou konzistenci. Tajný tip: „Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky,” radí Sabina Kmecová. web_sabina_kmecova_kredit_nebespan_cz Recept pro vás připravil Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, kavárna, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna a můžete se zde i ubytovat – v levnějších útulných bed and breakfast pokojích či v komfortních apartmánech. Více na www.nebespan.cz Zdroj a foto: www.nebespan.cz