Tipy na recepty, které chutnají po Itálii

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Italská kuchyně je považovaná za jednu z nejlepších na světě. Její pestrosti a barevnosti se vyrovná málokterá gastronomie. Kombinace masa, zeleniny, upravované na nespočet způsobů, a těstovin, jejichž počet druhů dosahuje až čísla 400, z ní dělá opravdovou královnu. Pravou chuť Itálie můžete okusit v pražském Wine Foodu – českém specialistovi na produkty italské provenience. Jeho kuchaři pro vás denně kouzlí chuťové poklady, kterým snadno podlehnete. Šéfkuchař Luca Caravaggi se rozhodl s vámi podělit o své tři recepty, z nichž je Itálie cítit už na první pohled. Ke všem pokrmům doporučuje nalévat víno z vinařství Roccafiore, které gurmánský zážitek ještě umocní.

 

Dortík ze smažených lilků s čerstvou burratou a parmazánem

Tento slaný „dezert” si zamilují všichni, kdo mají rádi lehké jídlo s převahou sýra. Určitě jím oslníte na letní party či menší rodinné oslavě. Báječně se snoubí s vínem Umbria Grechetto IGT, Bianco Fiordaliso, Roccafiore. Jeho recept není složitý.

 

Ingredience (vyjde na 4 porce):

16 polosušených rajčátek

600 g lilků

120 g sýru burrata

120 g sýru parmigiano

16 lístků čerstvé bazalky

Hladká mouka podle potřeby

Olej na smažení

Sůl podle potřeby

 

Recept:

Lilek nakrájejte na kolečka vysoká asi 1 cm, obalte je v mouce a osmažte dozlatova. Hotové lilky nechte okapat na papírové utěrce. Mezitím nakrájejte na tenká kolečka burratu. Na každý talíř položte opečený lilek, na něj plátek burraty, polosušené rajče, lístek bazalky a nepatrně osolte. Postup opakujte, dokud na každém talíři nevytvoříte čtyři vrstvy. Poslední vrstvu posypte strouhaným sýrem parmigiano.

 

 

Tortelli plněné pikantním salámem a ricottou s čerstvými zelenými lusky

Těstoviny neboli pasta mají v italské kuchyni výsostní postavení, proto jsou vždy servírovány jako hlavní jídlo. Dají se upravit na 100 a 1 způsob a rozhodně nemusíte zůstávát pouze u ověřených kombinací. Rozšiřte svůj arzenál receptů o domácí plněné tortelliny. Tento nedělní oběd společně s vínem Umbria Grechetto IGT, Fiorfiore, Roccafiore vás přenese na italskou rivieru.

 

Ingredience (vyjde na 4 porce):

Na těsto:
200 g hladké mouky typu 00
2 středně velká vejce

Na náplň:
160 g pikantního salámu
160 g ricotty
80 g sýru parmigiano

Na omáčku:
120 g rajčátek Datterino
80 g čerstvých zelených lusků
Extra panenský olivový olej, sůl a pepř podle potřeby
1 stroužek česneku

 

Recept:

Nejprve si připravte těsto na tortelli – do misky nasypte mouku, přidejte rozklepnutá vejce a energicky hněťte, dokud nevytvoříte hladké těsto. Hotové těsto přikryjte fólií a nechte odpočívat 30 minut při pokojové teplotě.

Mezitím, co těsto odpočívá, si připravte náplň – salám nasekejte najemno a vložte do mísy. Přidejte ricottu, nastrouhaný sýr parmigiano a špetku soli. Promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily, a hotovou náplň dejte do lednice.

Odpočaté těsto vyválejte na tenký plát o tloušťce 2–3 mm. Z vyváleného těsta vykrajujte kolečka o průměru cca 6 cm a na každé kolečko navršte lžičku náplně. Každé kolečko přeložte napůl do tvaru půlměsíce, navlhčete okraje a dobře přitiskněte.

Připravte si omáčku – do pánve vlijte olej a orestujte na něm stroužek česneku, přidejte rajčátka a lusky
a orestujte.

Tortelli uvařte ve vroucí vodě 6–7 min. Hotové tortelli promíchejte s omáčkou a podávejte.

 

Hovězí svíčková s omáčkou demi-glace

Recept na hovězí svíčkovou bývá rodinným pokladem, který se dědí z generace na generaci. Domácí svíčkovou od babičky pozná každý. Netřeba však být striktně konzervativní. Kořenová zelenina částečně zůstala, omáčka však získala vůni italských bylinek – tymiánu a rozmarýnu, kombinace, kterou by u svíčkové možná málokdo očekával. Pokrm doporučujeme podávat s vínem Umbria Rosso IGT, Prova d’Autore, Roccafiore.

 

Ingredience (vyjde na 4 osoby):
1 kg hovězí svíčkové (250 g na porci)
100 ml červeného vína (doporučujeme víno Prova d’Autore z vinařství Roccafiore)
Extra panenský olivový olej, pepř, sůl podle potřeby
300 ml omáčky „fondo bruno”

Na omáčku „fondo bruno”:
1 mrkev, 1 cibule, 1 stonek řapíkatého celeru
1 kg hovězích kostí, 30 g rajčatového koncentrátu
2 stroužky česneku, 200 ml červeného vína
2 l studené vody
Rozmarýn, tymián podle potřeby
Extra panenský olivový olej

 

Recept:

Nejprve si připravte omáčku „fondo bruno” – hovězí kosti rozdělte na větší kusy a dejte péct do trouby na 200 °C na 20 minut, dokud neztmavnou. Mezitím si očistěte mrkev, cibuli a celer a nakrájejte je na kousky. Do velkého hrnce vlijte olej a osmažte na něm zeleninu společně se lžičkou rajčatového koncentrátu. Jakmile se kosti dopečou, přidejte je k zelenině a podlijte vínem. Přidejte studenou vodu, česnek, rozmarýn a tymián a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 5–6 hodin. Hotovou omáčku přeceďte a dejte stranou.

Do pánve vlijte 300 ml omáčky „fondo bruno” a 100 ml červeného vína a vařte cca 1 hodinu, dokud se omáčka nezredukuje. Osolte, opepřete podle chuti.

Svíčkovou grilujte 8 minut z každé strany a dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Podávejte společně
s redukcí omáčky „fondo bruno”.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Když ostatní mrznou, oni kvetou. Tři znamení, pro která je zima požehnáním

Zatímco většina lidí s prvním mrazem teskní po létě, existují tací, kteří právě teď ožívají. Chladné počasí pro ně není trestem, nýbrž palivem pro...

Nepřekonaltený problém? Manželství hvězdného páru ztroskotalo na příliš velkém přirození

Byl to problém, o kterém většina mužů jen sní, pro ni však znamenal konec manželství. Bývalá modelka Haley Kalilová v otevřeném rozhovoru na Twitchi...

Až 250 tisíc od státu. O tuto dotaci na opravu si může říct téměř každý senior

Profukující okna, nebezpečná vana nebo chybějící výtah. To jsou problémy, které trápí mnoho dříve narozených. Náklady na opravy se zdají být nad jejich síly,...

Dárky pod stromeček, které potěší každou ženu

Vánoce se pomalu blíží, ulice se třpytí světýlky, doma to voní po skořici a nás všechny začíná hřát ta známá předvánoční atmosféra. A s...

Zrada v regálech. Jak vás potraviny s nápisem „fitness“ pomalu ničí

Jsou na nich nápisy „fitness“, „bez cukru“ nebo „nízkotučné“, přesto mohou vašemu tělu škodit víc než obyčejný párek v rohlíku. Vědci varují před epidemií...

Zázrak z kuchyně: Jak ocet pomáhá proti skvrnám a zápachu

Obyčejná lahev z kuchyně se mění v malý elixír krásy. Jablečný ocet, známý ze salátů, totiž překvapivě umí zatočit s tmavými skvrnami i nepříjemným...

Půjčka na cokoliv nabízí řešení pro každý den v týdnu

Malý úvěr, který by byl k dispozici ještě dnes? Ovšem, je to snadná záležitost pro všechny, kdo mají na svém kontě základy práce na PC....

Tajemství 10 000 kroků odhaleno. Pro srdce děláte možná málo

Máte na kontě deset tisíc kroků, ale nasbírali jste je jen přecházením mezi kanceláří a kuchyňkou? Nová rozsáhlá studie varuje, že to nestačí. Nezáleží...

Temná, napínavá a svižná

Vražda mladé ženy naznačuje rituální motiv spojený s rodem záhadného aristokrata De Jonga. Roztáčí spirálu podivných událostí, symbolů a tajemství ukrytých na staré tvrzi. Záhadu,...

Xiaomi zahajuje Black Friday se slevami až 8 200 Kč!

Společnost Xiaomi zahajuje slevovou akci Black Friday, která potrvá od 3. do 30. listopadu 2025. Během tohoto období Xiaomi nabídne zákazníkům širokou škálu svých...

Columbia Amaze Puff – dokonalá kolekce bund a kabátů plná peří i stylu

Značka Columbia Sportswear přichází letošní zimu s novinkou - kolekci péřových bund a kabátů Columbia Amaze Puff, které jsou funkční a zároveň dokonale stylové. Trio...

„Jejich objetí je domov.“ 6 důvodů, proč muži zbožňují plné tvary

Krása má stovky podob, ale ta nejpřitažlivější je často ta, která dýchá sebevědomím a opravdovostí. Ženy s plnými tvary totiž často vyzařují něco, čemu...

Ceny potravin vás děsí? Senioři mají nárok na pomoc, o které se moc nemluví

Účty za jídlo vám dělají vrásky na čele? Pro důchodce existuje skvělá cesta, jak získat kvalitní potraviny za zlomek ceny, nebo dokonce úplně zdarma....

Jsem nejnenáviděnější muž v Británii! Carr se brání útoku Palomy Faith

Komik Alan Carr se stal hvězdou show Celebrity Traitors, ale jeho první „vražda“ v pořadu vyvolala poprask. Zabil totiž svou kamarádku Palomu Faith, která...

Klára Jerneková: herečka, kterou si diváci zamilovali. Její odchod provází záhady

Klára Jerneková zůstává v paměti diváků jako obraz něžné a přirozené herečky. Její život ale skončil předčasně a za smutnou tečkou zůstaly otazníky. Byla...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3