Italská kuchyně je považovaná za jednu z nejlepších na světě. Její pestrosti a barevnosti se vyrovná málokterá gastronomie. Kombinace masa, zeleniny, upravované na nespočet způsobů, a těstovin, jejichž počet druhů dosahuje až čísla 400, z ní dělá opravdovou královnu. Pravo
Italská kuchyně je považovaná za jednu z nejlepších na světě. Její pestrosti a barevnosti se vyrovná málokterá gastronomie. Kombinace masa, zeleniny, upravované na nespočet způsobů, a těstovin, jejichž počet druhů dosahuje až čísla 400, z ní dělá opravdovou královnu. Pravou chuť Itálie můžete okusit v pražském Wine Foodu – českém specialistovi na produkty italské provenience. Jeho kuchaři pro vás denně kouzlí chuťové poklady, kterým snadno podlehnete. Šéfkuchař Luca Caravaggi se rozhodl s vámi podělit o své tři recepty, z nichž je Itálie cítit už na první pohled. Ke všem pokrmům doporučuje nalévat víno z vinařství Roccafiore, které gurmánský zážitek ještě umocní.
Dortík ze smažených lilků s čerstvou burratou a parmazánem
Tento slaný „dezert” si zamilují všichni, kdo mají rádi lehké jídlo s převahou sýra. Určitě jím oslníte na letní party či menší rodinné oslavě. Báječně se snoubí s vínem Umbria Grechetto IGT, Bianco Fiordaliso, Roccafiore. Jeho recept není složitý.
Ingredience (vyjde na 4 porce):
16 polosušených rajčátek
600 g lilků
120 g sýru burrata
120 g sýru parmigiano
16 lístků čerstvé bazalky
Hladká mouka podle potřeby
Olej na smažení
Sůl podle potřeby
Recept:
Lilek nakrájejte na kolečka vysoká asi 1 cm, obalte je v mouce a osmažte dozlatova. Hotové lilky nechte okapat na papírové utěrce. Mezitím nakrájejte na tenká kolečka burratu. Na každý talíř položte opečený lilek, na něj plátek burraty, polosušené rajče, lístek bazalky a nepatrně osolte. Postup opakujte, dokud na každém talíři nevytvoříte čtyři vrstvy. Poslední vrstvu posypte strouhaným sýrem parmigiano.
Tortelli plněné pikantním salámem a ricottou s čerstvými zelenými lusky
Těstoviny neboli pasta mají v italské kuchyni výsostní postavení, proto jsou vždy servírovány jako hlavní jídlo. Dají se upravit na 100 a 1 způsob a rozhodně nemusíte zůstávát pouze u ověřených kombinací. Rozšiřte svůj arzenál receptů o domácí plněné tortelliny. Tento nedělní oběd společně s vínem Umbria Grechetto IGT, Fiorfiore, Roccafiore vás přenese na italskou rivieru.
Ingredience (vyjde na 4 porce):
Na těsto:
200 g hladké mouky typu 00
2 středně velká vejce
Na náplň:
160 g pikantního salámu
160 g ricotty
80 g sýru parmigiano
Na omáčku:
120 g rajčátek Datterino
80 g čerstvých zelených lusků
Extra panenský olivový olej, sůl a pepř podle potřeby
1 stroužek česneku
Recept:
Nejprve si připravte těsto na tortelli – do misky nasypte mouku, přidejte rozklepnutá vejce a energicky hněťte, dokud nevytvoříte hladké těsto. Hotové těsto přikryjte fólií a nechte odpočívat 30 minut při pokojové teplotě.
Mezitím, co těsto odpočívá, si připravte náplň – salám nasekejte najemno a vložte do mísy. Přidejte ricottu, nastrouhaný sýr parmigiano a špetku soli. Promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily, a hotovou náplň dejte do lednice.
Odpočaté těsto vyválejte na tenký plát o tloušťce 2–3 mm. Z vyváleného těsta vykrajujte kolečka o průměru cca 6 cm a na každé kolečko navršte lžičku náplně. Každé kolečko přeložte napůl do tvaru půlměsíce, navlhčete okraje a dobře přitiskněte.
Připravte si omáčku – do pánve vlijte olej a orestujte na něm stroužek česneku, přidejte rajčátka a lusky
a orestujte.
Tortelli uvařte ve vroucí vodě 6–7 min. Hotové tortelli promíchejte s omáčkou a podávejte.
Hovězí svíčková s omáčkou demi-glace
Recept na hovězí svíčkovou bývá rodinným pokladem, který se dědí z generace na generaci. Domácí svíčkovou od babičky pozná každý. Netřeba však být striktně konzervativní. Kořenová zelenina částečně zůstala, omáčka však získala vůni italských bylinek – tymiánu a rozmarýnu, kombinace, kterou by u svíčkové možná málokdo očekával. Pokrm doporučujeme podávat s vínem Umbria Rosso IGT, Prova d'Autore, Roccafiore.
Ingredience (vyjde na 4 osoby):
1 kg hovězí svíčkové (250 g na porci)
100 ml červeného vína (doporučujeme víno Prova d’Autore z vinařství Roccafiore)
Extra panenský olivový olej, pepř, sůl podle potřeby
300 ml omáčky „fondo bruno”
Na omáčku „fondo bruno”:
1 mrkev, 1 cibule, 1 stonek řapíkatého celeru
1 kg hovězích kostí, 30 g rajčatového koncentrátu
2 stroužky česneku, 200 ml červeného vína
2 l studené vody
Rozmarýn, tymián podle potřeby
Extra panenský olivový olej
Recept:
Nejprve si připravte omáčku „fondo bruno” – hovězí kosti rozdělte na větší kusy a dejte péct do trouby na 200 °C na 20 minut, dokud neztmavnou. Mezitím si očistěte mrkev, cibuli a celer a nakrájejte je na kousky. Do velkého hrnce vlijte olej a osmažte na něm zeleninu společně se lžičkou rajčatového koncentrátu. Jakmile se kosti dopečou, přidejte je k zelenině a podlijte vínem. Přidejte studenou vodu, česnek, rozmarýn a tymián a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 5–6 hodin. Hotovou omáčku přeceďte a dejte stranou.
Do pánve vlijte 300 ml omáčky „fondo bruno” a 100 ml červeného vína a vařte cca 1 hodinu, dokud se omáčka nezredukuje. Osolte, opepřete podle chuti.
Svíčkovou grilujte 8 minut z každé strany a dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Podávejte společně
s redukcí omáčky „fondo bruno”.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)