Uvařte si s námi vegan ravioli s dýní

Uvařte si s námi vegan ravioli s dýní

Vegan ravioli s dýní, ricottou a bešamelovou omáčkou Těstoviny vám mohou ještě se sklenkou vína připomenout nedávné letní dny, dýně nás pomalu připraví na krásný barevný podzim. Navíc už různé druhy dýní zaplavily přepravky na trzích, i ty v obchodech, tak je ur


Vegan ravioli s dýní, ricottou a bešamelovou omáčkou

Těstoviny vám mohou ještě se sklenkou vína připomenout nedávné letní dny, dýně nás pomalu připraví na krásný barevný podzim. Navíc už různé druhy dýní zaplavily přepravky na trzích, i ty v obchodech, tak je určitě dobré tuto lokální snadno dostupnou surovinu proměnit na dobré jídlo.   Hokkaidó je druh dýně sympatické už proto, že se zpracuje celá i se slupkou, má jemnou, lehce oříškovou chuť a oblíbený je u surovin i výčet pozitiv pro naše zdraví, kdy toho u této dýně najdeme vcelku dost. Bohatá je na beta-karoten, vitamíny A, B, C, z minerálních látek na vápník, hořčík, draslík, železo. Dále obsahuje slušnou dávku luteinu a zeaxantinu. Napomáhá při čištění organismu, onemocnění slinivky či sleziny, poruchách ledvin, předchází revmatoidní artritidě. Konzumace dýně Hokkaidó je velmi vhodná pro diabetiky a pro svůj nízký energetický obsah, množství vlákniny i pro redukční diety. Kdo nemusí mít na talíři vždy maso a chce ulehčit svému žaludku od náročného trávení, určitě musí vyzkoušet následující recept. Jedná se o veganskou verzi, a i když se může zdát, že výsledné jídlo působí hutně, tak věřte, že akorát zasytí, ale neodsoudí vás ke spánku. V receptu na samotnou pastu použijeme aquafabu, což je voda z uvařených luštěnin, mnohem jednodušší je použít nálev z cizrny či fazolí koupených v plechovce. Je to strategická surovina, která nahradí vejce a je plná bílkovin, kdy o jejich dostatečné množství ve stravě veganů mají všichni ostatní strach a zájem. Ale každý, kdo poctivě přemýšlí nad svým jídlem, má všeho dostatek... Ingredience: PASTA 300 g polohrubé mouky 150 ml svařené aquafaby do konzistence bílku (nálev z fazolí ji má obvykle přesně takovou, jakou potřebujeme) 2 lžíce vody špetka kurkumy na barvu (nemusí být)   NÁPLŇ z dýně a „sýru ricotta“ 2 hrnky dýně pokrájené na kostky lžíce koření Sonnentor Anděl strážný (skvělá záležitost třeba na směs pečené dýně, cibule, mrkve a brambor) 2 stroužky česneku 1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa chilli vločky chceme-li zvýraznit chuť (ale nepřežeňme to, pořád je to jídlo á la Itálie, a ne á la Thajsko) sůl a olivový olej balení bílého tofu natural (180 g) 2 lžíce lahůdkového droždí (nemá nic společného s klasickým droždím, koupíte ho ve všech obchodech se zdravou výživou, protože je velmi zdravé a výživné) hrst čerstvé bazalky (za čerstvou opravdu lobuju) 3 lžíce olivového oleje 1 lžíce citronové šťávy Sůl (solí případně dochucujeme, lahůdkové droždí je samo o sobě dost slané) OMÁČKA 4 lžíce vegan másla či řepkového oleje 2 vrchovaté lžíce hladké mouky 400 ml sójového mléka sůl muškátový oříšek 3 lžíce upečené směsi z dýně   opražené plátky česneku, chilli vločky, čerstvá bazalka   POSTUP Upečeme na kostky pokrájenou dýni, kterou jsme promíchali s andělským kořením a olivovým olejem. Bude jí stačit 20–30 minut v horkovzdušné troubě zahřáté na 180°C. V míse smícháme mouku se špetkou kurkumy, přidáme aquafabu, vodu a věnujeme ingrediencím alespoň 5 minut intenzivního poctivého hnětení až nám vznikne hladké nelepivé těsto, které zabalíme a necháme hodinu odležet. V mezičase si připravíme veganskou ricottu, a to jednoduše tak, že do food procesoru rozdrobíme tofu, přidáme lahůdkové droždí, olej, citronovou šťávu, zpracujeme v hladký krém a na závěr ještě rozmixujeme s čerstvou bazalkou. Případně podle vlastního pocitu dosolíme. Na pánvi či v rendlíku rozehřejeme máslo nebo olej, zaprášíme moukou až vznikne světlá jíška, do které po částech zašleháme sójové mléko (u bešamelu vždy musíme mít teplou jíšku a studené mléko či naopak, abychom měli omáčku bez hrudek). Osolíme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a provaříme za častého míchání 20 minut. Do omáčky můžeme pro spojení chutí a barvu přidat i část upečené rozmixované dýně. Na dvou lžících oleje orestujeme najemno pokrájený česnek, přidáme rozmixovanou pečenou dýni i s výpekem, citronovou šťávu, podle chuti chilli vločky a dosolíme. Směs netrápíme na ohni dlouho, jde nám jen o to spojit chutě.   Těsto si rozdělíme na dvě části, jednu znova přikryjeme utěrkou, ať nám nevysychá a druhou rozválíme na pomoučeném vále asi na 2-3mm tenký plát. Použijeme vykrajovátko, skleničku (nebo rovnou samozřejmě tvořítko na ravioli) a připravíme si kolečka, na která dáme vrstvu dýně a stejnou vrstvu „ricotty“. Přiklopíme druhým kolečkem a okraje poctivě přimáčkneme k sobě vidličkou. Z uvedeného množství těsta nám vznikne při průměru vykrajovátka 5 cm cca 20 raviol, které pak vkládáme do vařící vody, promícháme a vaříme cca 5 minut až nám pěkně plavou na hladině. Servírujeme s omáčkou a pro lepší intenzitu a hezčí talíř s lístky bazalky a plátky česneku zpěněnými na oleji.     Ať se dobrota povede, přeji dobrou chuť, Pet : -)