Upečte si bábovku z červené řepy
Bábovka z červené řepy
Nejlepší je vařit či péct z lokálních a aktuálních surovin, a červená řepa je teď na každém farmářském trhu.
Kdo nemá od školní jídelny řepu rád, protože i přes množství kakaa a čokolády je v bábovce přeci jen její lehká zemitost cítit, může nahradit půlku množství (a nebo celé množství, záleží na Vás ???? ) rozmixovaným jablkem, hruškou (bez přidání vody) či rozmixovanou dýní.
SUROVINY
3 hrnky špaldové jemně mleté mouky
¾ hrnku kakaa
1 hrnek třtinového cukru
2 lžičky sody
1 a půl lžičky kypřícího prášku
1 lžička soli
2 hrnky řepového pyré
½ hrnku oleje
1 hrnek rostlinného mléka
½ hrnku čokoládových hořkých peciček či nasekané čokolády
Čokoládové pecičky či nasekaná čokoláda na polevu, ovoce či ořechy na posypání.
Řepu nejlépe upečeme v troubě, můžeme ji tam šoupnout k nějakému jinému zrovna pečenému jídlu, zabalíme
jí neoloupanou do alobalu, takže nám nepustí šťávu, ani nenačichne ostatními vůněmi. Pečeme ji na vyšší teplotu 180 až 200°C cca hodinu. Nebo ji můžeme uvařit zhruba stejně dlouhou dobu ve vodě, taktéž neoloupanou.
Tak či tak ji pak necháme vychladnout, oloupeme ji a rozmixujeme ji s trochou vody na pyré. Smícháme všechny suché ingredience a dobře promícháme – hlavně sodu a kypřící prášek. Smícháme se všemi mokrými ingrediencemi v celkem hustější těsto, než co si pamatuji u klasické bábovky, a vlijeme do formy.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi hodinu, zkoušíme zapíchnout špejli, když je suchá, je hotovo.
Po vychladnutí ozdobíme dle své fantazie.
Inspirováno blogem Blue Vegan Pig
Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet :-)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)