Nejen vařit, ale i smažit můžete zdravě!
Za elixír života ho považovali před více než 5000 lety mistři léčebné ajurvédy. Vyráběly ho ovšem i naše (pra)babičky. A dnes je považováno ze superpotravinu. O čem, že je řeč? O ghíčku, čistém máselném tuku. Můžete si ho namazat jen tak na chleba, vařit s ním, péct i zdravě smažit!
„Pro tepelnou úpravu potravin, ať už se jedná o smažení, pečení nebo vaření, je nejlepší takový tuk, který má vysoký kouřový bod. To je, laicky řečeno, teplota, při níž se tuk začne přepalovat a vzniká kouř. Pokud nechcete používat rafinované oleje, vyzkoušejte ghíčko – přepuštěné máslo, které se může pochlubit skutečně vysokým kouřovým bodem 250 °C. V porovnání s ním má například běžné máslo kouřový bod jen 170 °C. Takový pravý vídeňák se například vždy dělá na přepuštěném másle,“ vysvětluje Andrea Dostálová ze společnosti České ghíčko, která vyrábí první české přepuštěné máslo ručně a podle tradiční receptury. A poznáte ho velice jednoduše – je v čirých sklenicích s typickým modrým víčkem.
Ghíčko můžete použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Je ovšem ideální nejen na smažení, ale dodá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce. Také dušená zelenina připravená na ghí je bezkonkurenční. Při pečení jím nahradíte všechny margaríny a máslo. A pozor: lze ho i namazat jen tak na chléb a jíst za studena.
Na palačinky, pod zeleninu i maso
Vyzkoušet můžete ghíčko klasické, v bio kvalitě, s příchutěmi chilli, levandule, konopí, skořice a děti milují Ghítelu – sladkou pomazánku s arašídy, lískovými ořechy, s kešu a kokosem nebo s mandlemi a kávou.
„Já mám ghíčko nejraději pod rýži a na brambory, které upeču pokrájené v troubě a pak do nich vmíchám levandulové ghíčko a trochu česneku. Také ho používám pod vajíčka a jako základ jídla, kdy na něm smažím cibulku a opékám zeleninu. Na ghíčku doma pečeme i lívance a palačinky. A nepostradatelné je při grilování, kdy jím potíráme plátový gril. Skořicové je vynikající na štrúdl i na korpus na cheesecake. To stačí podrtit sušenky a smíchat je se skořicovým ghíčkem,” doporučuje Andrea Dostálová.
Je vhodné pro alergiky a vydrží až 12 měsíců
Ghíčko je nepostradatelnou ingrediencí pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě. Báječně chutná a voní, obsahuje vitamíny A, D, E, K a je bez mléčné bílkoviny a laktózy, takže jej mohou konzumovat i lidé s alergií na tyto složky mléka.
Nemusí se chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Odstraněním vody a mléčné bílkoviny se totiž výrazně prodlouží trvanlivost. „Ghí můžete skladovat při běžné pokojové teplotě. To byl důvod, proč ho tak rády používaly naše (pra)babičky v době, kdy ještě ledničky nebyly samozřejmou součástí domácností,“ říká Andrea Dostálová s tím, že ajurvéda ho považuje za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení.
Tip: Ghí od Českého ghíčka je čistý máselný tuk s chutí a vůní másla, ale s jinými vlastnostmi. Je ideální ke smažení, nepřepaluje se. Vydrží až rok, nemusí se chladit. Má blahodárné účinky na vaše zdraví. A v neposlední řadě krásně voní a dobře chutná. Koupíte ho v balení 340 ml za 211 Kč.
Více na www.ceskeghicko.cz.
Zdroj: www.ceskeghicko.cz
Re: Nejen vařit, ale i smažit můžete zdravě!
Sandra (host) / před 3 lety 25.08.2021 05:50
Já používám při smažení kokosový olej. Jednou za čas si objednám velkou zásobu olejů z https://www.fabioshop.cz/oleje-na-smazeni-a-vareni a vzhledem k tomu, že nesmažím tak často a při vaření ho zas až tolik nedávám, tak mi vydrží poměrně dlouho. Slunečnicový ani řepkový olej nepoužívám už dlouho. Snažím se vařit zdravěji, tak si ráda připlatím za kvalitní olej a potraviny :-) .
Re: Nejen vařit, ale i smažit můžete zdravě!
Katka (host) / před 2 lety 01.09.2022 13:26
Super článek. Já se o zdravou stravu zajímám už několik let. No a poslední dobou si všímám, že se tady u nás ve městě prakticky nikde nedá zdravě najíst, tak jsem si řekla, že si otevřu takové zdravé bistro. Prostor už mám, gastro vybavení také, od https://www.atfornax.cz/ a teď ještě dolaďuji nějaké detaily v interiéru. Pokud vše půjde podle plánu, tak bych v polovině září ráda otevřela. :)