Připravte si domácí želatinu s kolagenem! Nejenže si pochutnáte, ale dodáte tělu kolagen pro krásnější pleť i zdravější klouby

Připravte si domácí želatinu s kolagenem! Nejenže si pochutnáte, ale dodáte tělu kolagen pro krásnější pleť i zdravější klouby

Množství a kvalita kolagenu v našem těle s věkem klesá, proto je vhodné ho doplňovat. Vyzkoušejte s námi domácí želatinu s kolagenem pro krásnou pleť i zdravé klouby a ještě si na nich pochutnáte.


Kolagen najdeme v celém těle, v kůži a kostech, chrupavkách, šlachách a vazech. Ale taky ho objevíme v nehtech, zubech a vlasech. Je nezbytný pro cévní stěny, dokonce i rohovku. V našich tkáních vytváří vláknité sítě, jenž spojují buňky, díky kterým vše drží pohromadě.

Úbytek kolagenu začíná už od 25 let

Vyskytuje se skoro tři desítky typů kolagenu. Nejvíce je v těle toho nejpevnějšího, který je potřeba v kůži, kostech, zubech. Dále pružný kolagen se nachází hlavně chrupavkách a ploténkách mezi páteřními obratli. Ostatní typy kolagenů jsou ve svalech, orgánech, membránách.

Vypočítávat, kde všude v těle máme kolagen, by bylo ještě na dlouho. Důležité ale je, že ho musí být v těle dostatek, a proto se musí stále vytvářet. Problém je, že přibližně od 25. roku klesne každý rok jeho tvorba o jedno až dvě procenta. 

Jak se to na nás projeví? Kůže a chrupavky ztrácí svou pružnost. Taky se zhoršuje kvalita vlasů, ale to není zdaleka všechno. Chceme-li podpořit tvorbu kolagenu, musíme dbát i na stravu, která je bohatá na bílkoviny, vitamín C a potřebné minerální látky, jako jsou zinek, měď a síra. Nezapomínat bychom měli na dostatečně hydratovaný organismus. 

Tělo můžeme podpořit

Přesto to pořád není dost k udržení stále pružné a mladé pokožky. Studie v posledních letech prokázaly, že tělu můžeme dodat kolagen navíc. Jeho sníženou produkci můžeme trochu podpořit. Kolagen je součástí řady kosmetických krémů a masek, které mají pozitivní vliv na stárnoucí pleť. Je důležité ale vědět, jak velké molekuly použitý kolagen má. Jestliže je tzv. fragmentovaný, může proniknout hlouběji do kůže. V každém případě i na povrchu kůže nám prokáže velkou službu - pleť bude hydratována a vyhlazená. Důležitá je ale také vnitřní výživa. Budeme-li tělo pravidelně zásobovat kolagenem vnitřně, můžeme se těšit z lepší pružnosti kůže, pevnosti nehtů, síly vlasů, ale taky si zmírníme příznaky artrózy.

Kolagen najdeme ve stravě

Připomeňme si, že kolagen najdeme v běžné stravě. Vývarech z kostí, kůži, kližce. Kromě toho, v obchodě si můžeme koupit želatinu. Jedná se o hydrolyzovaný kolagen, který je získaný hlavně z vepřových kostí a kůže. Využijeme ho hlavně při přípravě aspiků a želé. Je bezbarvý, nemá žádnou chuť ani vůni, proto se snadno ochutí a ovoní třeba ovocem. Ale díky ní se dá připravit i jiná pochoutka – vaječná tlačenka.

A co je dobré vědět o želatině? Před přípravou se musí namočit do studené vody, nechat chvíli odstát, zamíchat. Poté ji můžeme pomalu zahřívat. Na trhu jsou však i želatinové plátky, s kterými je práce jednodušší. Stačí je jen chvíli namočit a potom je můžeme začít ohřívat

Na co musíme myslet je – želatina nesmí přejít varem, protože by tom už netuhla. Jenom ji zahřejeme, dokud při míchání necítíme, že houstne. Ještě je dobré zmínit, že pokud vám jde o dodání kolagenu, tak veganské alternativy želatiny, například agar-agar z mořských řas a podobné, neobsahují kolagen. Proto se jako jeho zdroj v domácím želé dá využít jen želatina.

Domácí ovocné želé

Co budeme potřebovat?

500ml ovocné šťávy (pomeranče, citrony, jahody, maliny, borůvky nebo jiné ovoce), 3 lžíce neochucené práškové želatiny nebo 6 plátků, 2–3 lžíce medu nebo cukru (podle typu ovoce), kousky ovoce na ozdobení

Želatinu si připravíme podle návodu na obalu. Práškovou želatinu rozmícháme v asi decilitru vody. Plátky želatiny postačí většinou jen namočit na chvíli do studené vody. Poté lehce ohřejeme ovocnou šťávu-pozor, nesmí vařit! Opatrně vlijeme želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí. Směs by měla být zcela hladká a bez hrudek. Vypláchneme formičky studenou vodou. Nalijeme trochu želé do formy, přidáme kousky čerstvého ovoce a dolijeme znovu želé. Necháme ztuhnout v ledničce.

Tip redakce: Hotové želé ozdobte troškou ovoce, lístky meduňky nebo máty. Skvěle se hodí jako lehké občerstvení pro návštěvy