Nejlepší šunka na světě? Jamón!
Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou degustací, stejně jako u vína, které by k této lahůdce nemělo nikdy chybět. Jak se tedy zorientovat v jednotlivých jamónech tak, abyste si vybrali ten pravý pro vás?
Jamón serrano vs. jamón iberico
Hlavním dělítkem je druh prasat, ze kterých se sušená šunka vyrábí, ty jsou dva – jamón serrano z bílého vepře a jamón ibérco z černých iberských prasat.
Jamón serrano je šunka z bílých prasat patřící do podobné kategorie jako italské prosciutto nebo portugalské presunto. Vcelku ji poznáte podle světlého kopýtka, na talíři podle světlejší barvy, tuk je více oddělen od masa
a mramorování je méně výrazné. To má za výsledek jemnější chuť, která nepřetrvává na jazyku.
Naproti tomu jamón ibérico se vyrábí z černých iberských prasat a jedná se o světový unikát. Přezdívá se jí také pata negra, podle černého kopýtka, které toto polodivoké prase má. Samotná šunka se vyznačuje intenzivní tmavou rubínovou barvou a mramorováním zdravého nasyceného tuku. Chuť tohoto jamónu je výrazná
a dlouhotrvající.
Dělení jamónu ibérico
Samotný jamón ibérco se dělí velice specificky, a to dle způsobu života a stravy prasat.
- Jamón ibérico de bellota je tou nejdražší a nejexkluzivnější šunkou na světě. Iberská prasata se volně pasou
v dubových hájích a v období od září do února se živí výhradně žaludy. Tomuto způsobu výkrmu se říká „montanera“. Takováto šunka zraje alespoň 36 měsíců.
- Jamón ibérico de recebo je šunka z prasat, které během montanery nedosáhla požadované váhy a je třeba je dokrmit běžným organickým krmivem.
- Jamón ibérico de cebo se vyrábí z vepřů krmených běžným způsobem a zraje 24 měsíců.
Jamón ibérico de bellota, Montellano, 14 800 Kč, www.edelikatesy.cz
Dělení jamónu serrano
U světlého jamónu je třeba kontrolovat označení původu, pouze tak máte jistotu, že je šunka vyrobena z nejvhodnějších a nejtypičtějších oblastí a splňuje přísné podmínky pro způsob a dobu zrání. Při výběru byste tedy měli hledat označení D.O. jamón de Trevélez nebo jamón de Teruel
Dále se pak dělí dle doby zrání:
- Paleta – přední plec, doba zrání kolem 10 měsíců
- Hembra – doba zrání kolem 9-12 měsíců
- Bodega – doba zrání 9-12 měsíců
- Reserva – doba zrání 12-15 měsíců
- Gran reserva – doba zrání 15-24 měsíců
Jamón serrano de Trevélez, Jamones se Juviles, 3 990 Kč, www.edelikatesy.cz
Jak si tedy jamón vybrat?
Dle chuťových preferencí si můžete zvolit mezi jemnějším serrano nebo intenzivnějším ibérico.
Kupujete-li jamón vcelku, je lepší zvolit zadní kýtu (jamón) než přední kýtu zvanou paleta, ta obsahuje méně masa a je náročnější na krájení, jelikož obsahuje kosti.
V případě jamónu je pravda, že čím větší, tím lepší. Větší kus kýty s dostatečným množstvím tuku umožňuje delší dobu zrání a lepší chuťový zážitek. Nejkvalitnější jamóny se prodávají o váze kolem 8 kg.
Re: Nejlepší šunka na světě? Jamón!
Izabela (host) / před 2 lety 23.10.2022 17:07
přesně na tuto šunku jsem si koupila nůž victorinox z profikuchar. MIluji tuhle na tenko nakrájenou šunku!
Re: Nejlepší šunka na světě? Jamón!
Eda (host) / před 2 lety 13.11.2022 21:03
můj manžel ji miluji. jenže jsem k němu musela koupit nový nůž https://profikuchar.cz/c/noze-kucharske/ivo-premier-nuz-kucharsky-granton-20-cm-9043920 kterým se dají krájet.