Zahřejte se jídlem

Zahřejte se jídlem

Podzimní dobroty vás rozpálí


Když zima zalézá za nehty, představujeme si většinou něco teplého na sebe. Hned v druhém sledu ale hledáme něco hřejivého k jídlu. Protože v momentech, kdy další svetr navíc stejně nepomůže, je potřeba naše tělo zahřát zevnitř.

Čím tedy v zimě nejlépe přiložit pod naše tělesná kamínka a pořádně se zahřát? Potřebujeme něco horkého, vydatného, pálivého a klidně tučného. Všechno je úplně jinak, než bylo v létě.

Nešetřete kořením

Koření patří ke známým zahřívačům. Čím je pálivější, tím vyšší termogenní neboli zahřívací účinek přináší. Oblíbené jsou v zimě čaje z čerstvého zázvoru, kdy oloupaný kořen stačí zalít horkou vodou a přidat med
a citron. Zázvor ale můžete použít i v dalších jídlech, například ho přidat do cizrnové polévky nebo pikantních pečených křidýlek. Podobně to můžete střídat i se skořicí. Zahřejte v domácí granole a lahodná bude v i dortu
s pečenými jablky
. Stejně skvěle zafunguje i ve slaných jídlech, zvláště těch inspirovaných exotikou kuchyní jako například v marockém pečeném kuřeti se zeleninou

Pořádně to rozpalte

Také pálivá jídla s chilli papričkami spolehlivě rozproudí vaši krev. Pálivost způsobuje látka zvaná kapsaicin, která zrychluje metabolismus a zároveň spouští produkci endorfinu, hormonu štěstí. Umí také uvolnit ucpaný nos při nachlazení, stačí jen dát si jídlo s některou z papriček, třeba pálivý čočkový dhal nebo pikantní tuňákové karbanátky

Nejsou to ale jen malé červené papričky, které okoření jídlo a zároveň zahřejí. Z našich lokálních surovin podobnou službu udělá také česnekcibule nebo křen. Dobrá česnečka přijde vhod vždycky a na křenovém dipu si pochutnáte k zeleninovým placičkám i pečeným žebrům.

Hodně pijte

V zimním chladu se žízeň nehlásí tak často jako v létě, ale to v žádném případě neznamená, že bychom měli zanedbávat pitný režim. I v zimě musíme organismus hydratovat. Potřebujeme se v první řadě postarat
o dýchací cesty, aby byly dostatečně zvlhčené a díky tomu odolnější proti infekcím. Teplé čaje a polévky nám udělají dobře na těle i na duši. Uvařte si třeba horký pomerančový nápoj s granátovým jablkem. Více tipů na horké zimní drinky najdete i v tomto článku.

Dejte si pohanku

Mezi hřejivé potraviny patří překvapivě také pohanka. Z pohankové mouky si můžete udělat slané palačinky
s řepou a kozím sýrem
sladké lívanečky s povidly nebo klidně i upéct bezlepkové vánoční pečivo. Více informací o pohance a hlavně další recepty najdete zde.

Věděli jste, že lépe to půjde bez alkoholu?

I když alkohol vyvolává pocit zahřátí, ve skutečnosti naši tělesnou teplotu spíš snižuje. Člověk ztratí schopnost se chvět, což je přirozená reakce těla, jak si zvýšit tělesnou teplotu. Alkohol také vyvolává pocení, které vede jen k dalšímu ochlazování. Takže na vánočních trzích nebo zimních procházkách bude lépe zůstat jen u jednoho svařáčku pro dokreslení atmosféry.

 

 

 

 

Foto: Profimedia.cz
Zdroj: www.receptyschuti.cz 

 

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY - kam pokračovat

Komentáře (0)

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)

PŘIDEJTE SVŮJ KOMENTÁŘ

newsletter Zůstaňte ve spojení - získávete pravidelně novinky ze světa fotbalu

Reklama