Vychutnejte si babí léto ve společnosti červených vín

Vychutnejte si babí léto ve společnosti červených vín


Babí léto je období na rozhraní léta a podzimu, kdy slunce ještě přes den vysílá své poslední hřejivé paprsky, avšak příroda se již pomalu začíná připravovat na sychravé počasí. Pokud máte v plánu si užít poslední teplé podvečery venku na terase, se sklenkou dobrého červeného vína v ruce a chtěli byste váš odpočinkový čas pozvednout na opravdový zážitek, je potřeba přemýšlet nejen nad výběrem vína, ale i nad skladováním
a servírováním. Vybrali jsme pro vás spolu s hlavní sommelierkou společnosti BOHEMIA SEKT Denisou Kolaříkovou červená vína z jižní Moravy, s nimiž si užijete nezapomenutelné září.

Nalaďte se i vy do klidnějšího módu s Rulandským modrým 2018, Selection barrique, Víno Mikulov Sommelier Club, které působí jako pohlazení pro chuťové pohárky. Sametově hebké víno má sytější granátovou barvu
a získá si vás svou vůní, ve které převládá výrazná kombinace ovoce, malin, listů jahodníku, nakonec pak vanilky a tabáku. Chuť je elegantní a strukturovaná doprovázena příjemným dotekem sudu, ve kterém víno zrálo. Dochuť je dlouhá zakončena příjemně sladkým taninem. Víno se skvěle snoubí se sýry s bílou plísní typu brie, ale také se zvěřinou.  Doporučená teplota podávání: 14–16 °C 

Doporučená cena: 199 Kč, zakoupíte v maloobchodních řetězcích nebo na www.osobnivinoteka.cz 

 

TIP SOMMELIERKY: Mýtus podávání červeného vína při pokojové teplotě vznikl v dřívějších dobách, když obydlí nebyla vytápěna na příliš vysoké teploty. Chladit se musí i červená vína. Záleží na odrůdě, ale ideální teplota pro podávání je mezi 14–16 °C. Lehčím červeným a mladým vínům svědčí nižší hranice. Starší a sladší vína vyniknou při vyšší teplotě, nikdy však ne více než 19 °C. 

 

Habánské sklepy, Cabernet Sauvignon 2019, pozdní sběr

Nižší granátová barva, při napití postupně ucítíte středně intenzivní aroma pečeného ovoce, sušených švestek,
v pozadí s nádechem cedrového dřeva. Chuť je jemně kořenitá, ovocitá, s delším krásně suchým závěrem. Díky harmonii aroma pečeného ovoce doporučujeme podávat ke steakům a pokrmům z hovězího masa. Doporučená teplota podávání: 14–16 °C 

Doporučená cena: 219 Kč, zakoupíte na www.osobnivinoteka.cz 

 
Denisa Kolaříková

TIP SOMMELIERKY: Velmi důležitý je i způsob uložení. Láhve s korkovou zátkou by měly být skladovány
v horizontální poloze. Pokud je láhev položená, korek zůstává ponořený, což brání jeho vysychání a taktéž pronikání vzduchu. S uloženými láhvemi vína by se mělo co nejméně manipulovat, za tímto účelem se hodí investovat do domácí vinotéky.

 

Chateau Bzenec, Modrý Portugal

Víno je rubínové, sytě červené barvy, charakteristické výraznou ovocitou vůní připomínající přezrálé třešně,
s jemným nádechem skořice. V chuti je jemné, vyrovnané až sametové s příjemnou tříslovinkou, která se zráním ještě zakulacuje. Tento vynikající Modrý Portugal doporučujeme k tmavým kořenitým masům a zvěřině. Výborně se hodí i k ušlechtilým plísňovým sýrům. Doporučená teplota podávání: 14–16 °C 

Doporučená cena: 105 Kč, zakoupíte v maloobchodních řetězcích nebo na www.osobnivinoteka.cz  

TIP SOMMELIERKY: Pro podávání červeného vína by se měla používat sklenice tulipánového nebo kulovitého tvaru s široce rozevřeným hrdlem a objemem až 500 ml. Je to proto, že červené víno potřebuje více prostoru, aby dokonale rozvinulo své aroma.