Káva nepatří jen do šálku, dobývá i svět dezertů a koktejlů

Káva nepatří jen do šálku, dobývá i svět dezertů a koktejlů

Káva je více než jen nápoj. Díky své nahořklé chuti a bohaté vůni je oblíbenou součástí mnoha ikonických dezertů i nápojů. Jemné italské Tiramisu, tradiční francouzský dort Opera nebo lahodný koktejl Espresso Martini – kávové pochoutky si skutečně podmanily svět. 


V čem ale spočívá jejich popularita a jaký příběh se za nimi skrývá? Ponořte se do fascinující historie
a objevte tajemství, které stojí za oblibou kávových dezertů.

O tom, že je káva jednou z nejžádanějších surovin na světě, není pochyb. Lze si ji vychutnat nejen ze šálku – káva je totiž oblíbenou ingrediencí i při přípravě nespočtu pokrmů. Je náplní do čokoládových pralinek
a bonbónů, kávovým krémem se plní dortíky a koláče a je součástí mnoha receptů na oblíbené vánoční cukroví. Kromě sladkostí se však velmi dobře kombinuje třeba i s hovězím masem v podobě hedvábné omáčky!  

 

Historie s kapkou kávy

Kromě povzbuzujících účinků nás káva láká především svou výjimečnou chutí a kouzelnou vůní. Lidé milují sladké, a tak spojení těchto dvou skvělých věcí dalo vzniknout mnoha kávovým dezertům. Mezi ty nejpopulárnější patří třeba italské Tiramisu, vrstvený kávový dort Opera, klasický německý Kaffeekuchen, anebo dezertní nápoje a koktejly jako italské affogato či britské Espresso Martini. Přesto, že jsou některé recepty složitější než jiné, můžete si k přípravám na Vánoce namíchat kávu na mnoho způsobů i doma.

 

Vezmi si mě“ po italsku

Věděli jste, že známé Tiramisu vychází ze slovního spojení „Tireme su“, což v překladu znamená „vezmi si mě“? Podle legendy se tento sladký dezert zrodil v Italském městě Treviso už v roce 1800, kdy s ním přišla chytrá metresa z domu lásky. Tiramisu totiž mělo sloužit k povzbuzení klientů, aby po návratu z její náruče zvládali bez potíží plnit manželské povinnosti i doma. Kvůli původu receptu byl tento dezert dlouhá léta ignorován kuchařskými knihami.
I přesto se ale šířil, nejčastěji tichou poštou, mezi rodinami, přáteli a známými. V současnosti si mnoho lidí na původ receptu ani nevzpomene, co ale přetrvává je vyvážená chuť kávou nasáklých piškotů a mascarpone.

Na pravé italské Tiramisu budete potřebovat 2 lžíce kakaového prášku, 20 cukrářských piškotů, 100 ml smetany ke šlehání, 500 g mascarpone, 50 g cukru krupice, 2 žloutky a na závěr to nejdůležitější - 200 ml silného espressa. Na tento recept můžete využít HELL ICE COFFEE Double Espresso, do kterého budete namáčet cukrářské piškoty.

 

Trocha kofeinu, alkoholu a odvahy

Ideálním drinkem na páteční večer plný zábavy, nebo příprav na Vánoce může být i Espresso Martini. Tento koktejl je nejen vynikající, ale také velmi jednoduchý na přípravu. Hlavními ingrediencemi jsou vodka, kávový likér, cukrový sirup a silné espresso. Poslední dvě ingredience lze jednoduše vyměnit za jemně slazenou ledovou kávu, jako je HELL ICE COFFEE Double Espresso.  Pro abstinenty je jistě také zajímavá i nealkoholická verze s nealko destilátem místo vodky. Tento drink se tradičně podává v elegantní skleničce na martini, Koktejl lze jej na závěr ozdobit i pár zrnky kávy.

Historie tohoto oblíbeného drinku, který je znám i pod názvem Vodka Espresso, sahá do konce 80. let. Tehdy si v jednom londýnském baru zákaznice poručila, aby jí barman Dick Bradsell vytvořil koktejl dle jejího extravagantního požadavku: "Wake me up, and then fuck me up". Ve volném překladu zákaznice baru žádala
o koktejl, který by ji probudil a pak pořádně nakopl. Večer se odehrával v Soho Brasserie v Londýně, kde na baru stál velký kávovar, a tak Bradsella hned napadlo zkusit spojit kávu a alkohol. Vytvořil tak povzbuzující nápoj
s hedvábnou texturou a opojnou chutí – přesně to, co si žena přála. Jméno zákaznice s jedinečným stylem objednávání Bradsell nikdy neprozradil, ale podle legendy šlo o slavnou modelku Kate Moss. Ať už to byla ona, nebo ne, Espresso Martini stále i po všech těch letech dokonale plní svůj původní účel!

 

Produktový tip

Objevte intenzivní chuť ledové kávy HELL ICE COFFEE Double Espresso, která je vyrobena z pravého kávového extraktu Arabica. Dvojnásobná dávka espressa zaručuje kávový zážitek s výrazným aroma a intenzivní chutí. Tento nápoj je navíc bez konzervačních látek a umělých barviv. Je ideální jako základ pro přípravu různých koktejlů, nebo si ho jednoduše vychutnejte samostatně!

 

 

 

 

O společnosti HELL ENERGY
Společnost HELL ENERGY založená v Maďarsku v roce 2006 je v současné době jednou z nejrychleji se rozvíjejících FMCG značek. Během pouhých čtyř let se stala lídrem na maďarském trhu a expandovala do dalších zemí světa, zejména v Evropě a Asii. Momentálně je dostupná na více než 60 trzích, v několika z nich je uznaným lídrem ve svém segmentu. Za úspěchem HELL ENERGY stojí vynikající kvalita, příznivá cena, široká dostupnost a prvotřídní marketingové aktivity. Společnost je jedinečným hráčem na poli výroby energetických nápojů a jako jediná na světě může říct, že je lídrem tohoto odvětví hned v několika zemích. Je rovněž vlastníkem ultramoderní plnírny a továrny na hliníkové nápojové plechovky, což jí dává bezkonkurenční celosvětovou strategickou pozici.