Vegan hot dogy – párečky a rohlíčky

Vegan hot dogy – párečky a rohlíčky

Vegan párečky:

120 g pšeničné bílkoviny (koupíte ve zdravých výživách)
půl cibule
půl červené papriky
3 lžíce oleje
3 lžíce mleté papriky
¼ lžičky chilli
¼ lžičky mletého pepře
lžička himalájské soli
lžička sypkého bujonu
½ lžičky sušeného zázvoru
lžíce nasekané petrželky
140 ml vody

Na oleji zpěníme cibulku a přidáme na malé kostičky nakrájenou červenou papriku a 5 minut restujeme. Před koncem můžeme přidat ještě zázvor, chilli, mletou papriku, pepř, aby se koření rozvonělo. V misce si odvážíme pšeničnou bílkovinu, přidáme sůl, bujon, petrželku, orestovanou směs a vodu. Rukou směs smícháme a vytvarujeme čtyři párečky/klobásky, které zamotáme do alobalu, pořádně utáhneme a vaříme v páře cca 40 minut.

 

Vegan nasládlé rohlíčky na hot dog

na jíšku:
20 g hladké mouky
95 ml vody

dále:
7 g pytlík sušeného droždí
290 g hladké mouky
13 g sušeného sójového mléka
30 g třtinového cukru
4 g soli
95 ml ovesného vlažného mléka
40 g rostlinného másla Alsan bio


Nejdříve si uděláme jíšku, kdy v rendlíku smícháme vodu s moukou a mícháme, dokud se teplem hmota nepromění v konzistenci hustého pudingu, necháme vychladnout.

V míse smícháme všechny suché ingredience, přidáme vlažné mléko a jíšku, a v robotu na střední rychlost hněteme 5-7 minut, dokud nemáme elastické těsto. Přidáme lžíci másla, hněteme dokud není kompletně zapracované do těsta a takto přidáváme další. Opět hněteme 5-7 minut, dokud není těsto jemné a elastické, trochu lepkavé.

Mokrýma rukama zpracujeme těsto do koule a dáme do vymazané mísy, zakryjeme a necháme kynout 60-90 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svou velikost. Opatrně pak těsto vyndáme a rozdělíme na šest stejných částí – můžeme použít váhu. Necháme kynout 15 minut. Na silikonové podložce těsto válečkem vyválíme na obdélník, jeho delší strany přehneme dovnitř a zarolujeme, aby nám vznikl váleček se zarovnanými hranami, nikoliv špičatými. Vymažeme si pekáček, dáme do něj válečky těsta s rozestupem asi 1 cm, potřeme boky máslem, protože válečky nakynou spojí se (budou díky tomu hranaté na tvar hot-dogového rohlíku) a my je pak díky máslu lépe oddělíme. Necháme je kynout dalších 30-60 minut. Předehřejeme troubu na 175 stupňů. Rohlíčky potřeme mlékem a dáme péct na 15 minut, pak snížíme teplotu na 160 stupňů a dopečeme 10-12 minut.

Podáváme s červeným zelím, cibulkou a hořčicí nebo kečupem.

 

Dobrou chuť přeje Pet

 

Ingredience: