Kuřecí špízy s cuketou, žampiony, paprikou a bylinkami
Počet porcí: 4
Co budeme potřebovat:
- 500 g kuřecího masa
- 10 ks žampionu
- 2 větší papriky
- Cuketa
- Bílý jogurt
- Čerstvé bylinky podle chuti (bazalka, rozmarýn, kopr, libeček, petržel)
- Strouhaná citrónová kůra
- Olivový olej
- Sůl
- Jehly na špíz
Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na cca 3 cm velké kostky a odložíme si je do misky. Očistíme žampiony a přepůlíme je. Cuketu nakrájíme na kolečka anebo kostky a papriku na širší plátky. Na připravené jehly střídavě navlékáme maso a zeleninu, dokud nebude jehla zcela plná. Bylinky nakrájíme nadrobno a vmícháme do bílého jogurtu, přidáme dvě lžíce olivového oleje, nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli. Marinádou pak natřeme připravené špízy, které následně položíme na rozehřátý gril. „Zde můžeme opět volit suché lehce aromatické bílé víno z ročníku 2019 a odrůdy Muller Thurgau nebo Sylvánské zelené. Druhou variantou může být svěží a ovocné růžové víno z loňského ročníku a z odrůd Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Moravia,“ doporučuje Marek Babisz sommelier Národního vinařského centra.
Ingredience: