Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou

Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou
  • Doba přípravy: 40 min plus 45 min pečení
  • Obtížnost: lehká
  • Počet porcí: 6

Suroviny:

Koláč

  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vajíčko
  • 100 g másla
  • 250 g tvarohu (kostka)
  • trochu másla a polohrubé mouky na vysypání formy

Jablečná směs

  • 40 g rozinek
  • 1 lžička skořice
  • 3 ks jablek

Drobenka

  • 10 g másla
  • 50 g cukru
  • 50 g polohrubé mouky
  • 30 g odšťavněné dužiny z jablek – TIP na zpracování dužiny z jablek

 

POSTUP:

  1. V míse si smíchejte hladkou mouku s kypřícím práškem, moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte rozpuštěné máslo, vajíčko a vypracujte těsto.
  2. Formu na koláč (26 cm) vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou.
  3. Do formy si dejte těsto a rovnoměrně jej rozprostřete až do krajů. Vytvoří se vám tenká vrstva těsta, která během pečení krásně vyskočí.
  4. Na rozprostřené těsto rovnoměrně rozetřete tvaroh.
  5. V další misce si smíchejte na drobné kostičky nakrájená jablka se skořicí a rozinkami.
  6. Jablečnou směs rovnoměrně rozprostřete na těsto potřené tvarohem.
  7. Na drobenku budete potřebovat odšťavněnou dužinu z jablek. Jablka si nejprve důkladně umyjte.
  8. Jablka odšťavníme v odšťavňovači Sage BJE520. Nemusíte je půlit, díky velkému plnícímu otvoru je můžete házet vcelku.
  9. Zapněte odšťavňovač přepnutím vypínače do polohy ON a na elektronickém otočném ovladači rychlosti nastavte stupeň odšťavňování na APPLE. Elektronické ovládání rychlosti vám umožní nastavit optimální rychlost pro daný druh ovoce a získat tak kvalitně odšťavněnou dužinu.
  10. Dužinu po odšťavnění vyjměte ze zásobníku na vložte ji do mísy. Můžete z ní vyndat větší kousky a pecičky.
  11. K dužině přidejte cukr, polohrubou mouku a máslo. Vše důkladně promíchejte a vznikne vám krásná drobenka na koláč.
  12. Hotovou drobenku nasypte rovnoměrně na koláč a dejte jej péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečte 45 minut.
  13. Po upečení dejte koláč vychladnout.

 

 

 

zdroj www.sagecz.cz.  

 

Ingredience: