Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou
- Doba přípravy: 40 min plus 45 min pečení
- Obtížnost: lehká
- Počet porcí: 6
Suroviny:
Koláč
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 80 g moučkového cukru
- 1 vajíčko
- 100 g másla
- 250 g tvarohu (kostka)
- trochu másla a polohrubé mouky na vysypání formy
Jablečná směs
- 40 g rozinek
- 1 lžička skořice
- 3 ks jablek
Drobenka
- 10 g másla
- 50 g cukru
- 50 g polohrubé mouky
- 30 g odšťavněné dužiny z jablek – TIP na zpracování dužiny z jablek
POSTUP:
- V míse si smíchejte hladkou mouku s kypřícím práškem, moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte rozpuštěné máslo, vajíčko a vypracujte těsto.
- Formu na koláč (26 cm) vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou.
- Do formy si dejte těsto a rovnoměrně jej rozprostřete až do krajů. Vytvoří se vám tenká vrstva těsta, která během pečení krásně vyskočí.
- Na rozprostřené těsto rovnoměrně rozetřete tvaroh.
- V další misce si smíchejte na drobné kostičky nakrájená jablka se skořicí a rozinkami.
- Jablečnou směs rovnoměrně rozprostřete na těsto potřené tvarohem.
- Na drobenku budete potřebovat odšťavněnou dužinu z jablek. Jablka si nejprve důkladně umyjte.
- Jablka odšťavníme v odšťavňovači Sage BJE520. Nemusíte je půlit, díky velkému plnícímu otvoru je můžete házet vcelku.
- Zapněte odšťavňovač přepnutím vypínače do polohy ON a na elektronickém otočném ovladači rychlosti nastavte stupeň odšťavňování na APPLE. Elektronické ovládání rychlosti vám umožní nastavit optimální rychlost pro daný druh ovoce a získat tak kvalitně odšťavněnou dužinu.
- Dužinu po odšťavnění vyjměte ze zásobníku na vložte ji do mísy. Můžete z ní vyndat větší kousky a pecičky.
- K dužině přidejte cukr, polohrubou mouku a máslo. Vše důkladně promíchejte a vznikne vám krásná drobenka na koláč.
- Hotovou drobenku nasypte rovnoměrně na koláč a dejte jej péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečte 45 minut.
- Po upečení dejte koláč vychladnout.
zdroj www.sagecz.cz.
Ingredience: