Celozrnné lasagne podle Jíme zdravě

Celozrnné lasagne podle Jíme zdravě

Příprava: 10 minut | Tepelná úprava: 30 minut | Obtížnost: střední | Počet porcí: 6
Nutriční informace na 1 porci: 492 kcal | 43 g bílkovin | 36 g sacharidů | 18 g tuků

 

INGREDIENCE

120 g bílé cibule (oloupané)
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje 
600 g mletého hovězího masa (10 % tuku)
20 g rajčatového protlaku
1 lžíce sušené bazalky
1 lžíce sušeného oregana
700 g loupaných krájených rajčat z plechovky
250 g celozrnných lasagní v suchém stavu
400 g sýru cottage light
50 g strouhaného parmazánu
125 g mozzarelly light
1 hrst čerstvé bazalky
sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

Cibuli nakrájejte najemno a česnek nastrouhejte na jemném struhadle. Následně si ve větším hrnci na středním plameni rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a nastrouhaný česnek a opékejte 2 minuty. Poté do hrnce přidejte mleté maso, sůl a pepř a vše opékejte dalších 4–5 minut. Následně přidejte rajčatový protlak, sušenou bazalku a oregano a vše opékejte ještě 1 minutu. Poté přidejte krájená rajčata z plechovky, hrnec přiklopte pokličkou a nechte vařit 8–10 minut na středním plameni.

Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C a nachystejte si zapékací mísu (30 cm × 40 cm).

Jakmile se dovaří masová směs v hrnci, odstavte hrnec z ohřevu, připravte si zapékací mísu, lasagne a cottage a začněte do mísy vrstvit jednotlivé ingredience: nejprve do mísy navrstvěte ⅓ celkového množství lasagní, na tuto vrstvu rozprostřete ⅓ masové směsi a na masovou směs pomocí lžičky dejte ½ cottage. Stejným způsobem vytvořte další 2 patra zmíněných vrstev v uvedeném pořadí, přičemž ve 3. patře už nepoužijete cottage (který jste spotřebovali již ve 2. patře) – namísto toho závěrečnou vrstvu masa posypte strouhaným parmazánem. Následně celou mísu vložte do předehřáté trouby a pečte 10–12 minut při 190–200 °C. Mezitím si na hrubém struhadle nastrouhejte mozzarellu a nakrájejte si nahrubo čerstvou bazalku.

Po vytažení z trouby lasagne posypte nastrouhanou mozzarellou, rozdělte na 6 porcí a podávejte s nakrájenou bazalkou.


Recept najdete v kuchařce Jak jíme zdravě v zimě

 

 

Ingredience: