Marcipánové uzle
CO BUDEME POTŘEBOVAT
- Kynuté těsto na uzle
- Hladká mouka 250 g
- Polohrubá mouka 250 g
- Droždí sušené pekařské Vitana 1 balení
- Sůl špetka
- Cukr krupice 50 g
- Cukr s mandlovou příchutí Vitana 1 balení
- Olej 50 ml
- Žloutky 2 ks
- Smetana 33% (mléko) 250 ml
- Marcipán 40% 150 g
- Dohotovení
Vejce na pomašlování 1 ks - Mandle plátky 100 g
PŘÍPRAVA RECEPTU
Ohřejte smetanu, aby byla vlažná, přisypejte droždí, část cukru a polovinu mouky. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Ve větší míse smíchejte zbytek mouky a cukru, sůl, olej, žloutky, nastrouhaný marcipán a kvásek. Propracujte, dokud nebude v míse hladké těsto. Pokud se lepí na stěny, přidejte trochu mouky. Těsto nechte kynout na teplém místě. Vykynuté těsto, znovu propracujte a dejte znovu kynout. Tento postup ještě jednou zopakujte. Uzle budou vláčné i druhý den. Vykynuté těsto rozdělte na 30 dílků. Vytvarujte kuličky a z nich vyválejte tenké válečky, které propletete do uzlů. Uzle nechte přikryté ještě chvíli vykynout. Poté pomašlujte rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí. Uzle pečte na 180 °C asi 8 -10 minut.
zdroj: https://www.vitana.cz/recepty/marcipanove-uzle