Marcipánové uzle

Marcipánové uzle

CO BUDEME POTŘEBOVAT

Kynuté těsto na uzle 
Hladká mouka 250 g
Polohrubá mouka 250 g
Droždí sušené pekařské Vitana 1 balení
Sůl špetka
Cukr krupice 50 g
Cukr s mandlovou příchutí Vitana 1 balení
Olej 50 ml
Žloutky 2 ks
Smetana 33% (mléko) 250 ml
Marcipán 40% 150 g

Dohotovení 
Vejce na pomašlování 1 ks
Mandle plátky 100 g

PŘÍPRAVA RECEPTU

Ohřejte smetanu, aby byla vlažná, přisypejte droždí, část cukru a polovinu mouky. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Ve větší míse smíchejte zbytek mouky a cukru, sůl, olej, žloutky, nastrouhaný marcipán a kvásek. Propracujte, dokud nebude v míse hladké těsto. Pokud se lepí na stěny, přidejte trochu mouky. Těsto nechte kynout na teplém místě. Vykynuté těsto, znovu propracujte a dejte znovu kynout. Tento postup ještě jednou zopakujte. Uzle budou vláčné i druhý den. Vykynuté těsto rozdělte na 30 dílků. Vytvarujte kuličky a z nich vyválejte tenké válečky, které propletete do uzlů. Uzle nechte přikryté ještě chvíli vykynout. Poté pomašlujte rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí. Uzle pečte na 180 °C asi 8 -10 minut.

 

 

 

zdroj: https://www.vitana.cz/recepty/marcipanove-uzle