Kynuté lívance se švestkami a zakysanou smetanou
SUROVINY
- 500 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 42 g čerstvého pekařského droždí
- 1 l vlažného polotučného mléka
- 2 lžičky třtinového cukru
- sůl
Postup přípravy
Mouku prosejte do větší zadělávací mísy. Uprostřed udělejte důlek a do důlku rozdrobte droždí. K droždí přilijte 150–200 ml vlažného mléka a přisypte 2 lžičky třtinového cukru a sůl. Ze směsi nechte vzejít kvásek (potrvá to 5–10 minut).
Poté do mísy nalijte zbytek vlažného mléka. Vzniklé těsto zamíchejte, mísu přikryjte utěrkou a těsto dejte na cca 45–60 minut vykynout na teplé místo.
Vykynuté těsto nalévejte lžící na lívanečník* nebo pánev s nepřilnavým povrchem a opékejte 2 minuty z každé strany na středním plameni.
Hotové lívance rozdělte do 6 talířů a podávejte.
*Pokud používáte starší lívanečník, vymažte ho před pečením olejem nebo tukem.
TIP: Lívance podávejte s pečenými pasírovanými švestkami a nokem zakysané smetany. Švestky vypeckujte, vařte v hrnci se se lžičkou medu 40 minut při mírném plameni a pak nechte zapéct 15 minut v předehřáté troubě při 170–180 °C.