Skládaný jahodový chléb

Skládaný jahodový chléb

SUROVINY

NA TĚSTO

NA NÁPLŇ

 

Postup přípravy

Troubu předehřejte na 175°C.
 
Na kvásek smíchejte v hrníčku droždí s 50 ml vlažné vody, přikryjte a dejte stranou.
 
V rendlíku rozehřejte mléko a v mléce nechte rozpustit máslo.
 
Kvásek smíchejte s mlékem a máslem, přidejte část špaldové mouky (400 g), sůl, med, vejce a uhněťte řidší těsto.
 
Těsto přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě 55-65 minut.
 
Mezitím si připravte jahodovou náplň. Do rozehřáté pánve dejte na kostky nakrájené jahody a opékejte je tak dlouho, dokud nepustí vodu.
 
Přidejte 2 lžíce medu a zamíchejte. Přidejte zbylé 2 lžíce škrobu, opět zamíchejte a jahody odstavte.
 
Do těsta přimíchejte zbylých 150 g celozrnné špaldové mouky, prohněťte rukama a dejte na 10 minut odpočinout.
 
Těsto vyklopte na pomoučený vál. Z těsta tvarujte placičky o velikosti dlaně.
 
Placičky vyskládejte na výšku do vymazané formy na chléb tak, abyste zaplnili rovnoměrně celou formu.
 
Na placičky nalijte připravenou jahodovou náplň a pomocí vařečky nebo špachtle náplň napěchujte i mezi placičky.
 
Chléb dejte do trouby a pečte 55-65 minut při 175 -180°C.
Ingredience:

jahody mléko vejce