Mrkvová bábovka

Mrkvová bábovka

Suroviny:

  • 300 g strouhané mrkve
  • 100 g mlatých vlašských ořechů
  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
  • 1 zarovnaná lžička jedlé sody
  • 2 vejce
  • 300 g bílého jogurtu
  • 150 g cukru (kdo rád sladší, dá 200g)
  • 4 lžíce rostlinného oleje (raději slunečnice nebo řepka)
  • velká hrst hrozinek (ideálně na noc naložených do rumu)
  • lžička zázvoru
  • lžička skořice
  • lžička perníkového koření
  • kůra z jednoho citronu

 

Příprava:

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C), bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Smícháme mouku, ořechy, prášek do pečiva a jedlou sodu. V druhé misce smícháme jogurt, vejce, cukr a olej a zpracujeme do jednolité hmoty. Pak přidáme mrkev, všechno koření, rychle promícháme a přidáme k sypké směsi – vše řádně rozmícháme. Nakonec přidáme okapané rozinky.  Těsto je poměrně husté.
Pečeme asi 50-60 minut, dokud není špejle po píchnutí a vytažení suchá.

Podáváme zlehka pocukrované, případně se zakysanou smetanou.

 

foto: pradobroty.cz 

 

Ingredience: