Brokolicovo-kedlubnová polévka
Ingredience
- České Ghíčko bio či jiný tuk dle potřeby
- 1 kedlubna
- 1/2 malé brokolice
- 1 malá cuketa
- 1 malá cibule
- majoránka
- mletý kmín
- sůl dle chuti
- 1-2 stroužky česneku
- mandlové mléko dle chuti (lze využít jakékoliv rostlinné mléko na zjemnění polévky)
- 1,5 litru vody
- mořská řasa kombu – velikost poštovní známky, nemusí být, přidávám ji jako hodnotný zdroj živin, postačí 1x týdně velikost poštovní známky, předem namočit na 15-20 minut
Příprava
Polévky, polévky a zase polévky. Tato patří mezi naše velmi oblíbené, nedovedu si představit oběd bez polévky. Jak říkal můj dědeček „polévka grunt, knedlíky špunt“. To mám zažité od malička, raději si odpustím druhé jídlo, ale polévka je základ, do kterého se dá propašovat vše co běžně děti nerady.
Tato polévka lze úžasně kombinovat se špenátem, zelenými fazolkami, vždy něco uberu a zase přidám a máme polévku pokaždé jiné chuti.
Příprava je velmi snadná, očistíme si zeleninu, na ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme postupně ostatní druhy zeleniny, pokrájenou kedlubnu, cuketu, brokolici, prohřejeme vše společně, zalijeme vodou, osolíme, přidáme majoránku, mletý kmín, prolisovaný česnek, předem namočenou mořskou řasu a vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, vyndáme mořskou řasu, (můžeme ji rovněž v polévce ponechat) vše rozmixujeme dohladka a přidáme mandlové mléko, krátce povaříme a máme hotovo a můžeme podávat.
Přeji dobrou chuť.
zdroj: ceskeghicko.cz