Orientální lilkové ragú s meruňkami

Orientální lilkové ragú s meruňkami

 

Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 60 minut

Ingredience

Lilek 600 g 
Cibule 400 g 
Olivový olej 3 lžíce 
Sušené meruňky 250 g 
Zeleninový vývar 400 g 
Sladká paprika 2 - 3 lžičky
Čerstvě namletý římský kmín 2 - 3 lžičky
Kajenský pepř 1/2 -1 lžička
Cejlonská skořice 2 lžičky 
Sirup z granátových jablek 2 lžíce 
Tymián 2 snítky
Jádra vlašských ořechů 40 g 
Menší granátové jablko  1 ks 
Sůl  


POSTUP
 
Lilky omyjeme  a nakrájíme na větší kostky nebo hranolky. Posypeme je 1 - 2 lžickami solia dáme stranou.

Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na větší kousky a v oleji restujeme, až zesklovatí. Nakrájený lilek opláchneme a důkladně vysušíme kuchyňským papírem. Přidáme k cibuli a restujeme dalších 5 minut, občas promícháme.

Mezitím nakrájíme meruňky , přidáme k zelenině a za stálého míchání podusíme přibližně 5 minut.

Přidáme vývar, přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a ragú zlehka vaříme při nízké teplotě asi 20 minut, až je všechno měkké. potom vaříme bez pokličky dokud tekutina zhoustné. Ragú ochutíme paprikou, římským kmínem, kajenským pepřem, skořici a sirupem z granátových jablek, dochutíme solí.

Opláchneme tymián , osušíme, lístečky strhneme a nasekáme. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a opražíme je na pánvi bez tuku. Granátové jablko dokola nařízneme, rozdělíme na poloviny a vydlabeme jádra. Nasypeme je společně s tymiánem a vlašskými ořechy na ragú.

Podáváme ragú s šafránovou rýží.

TIP
- Místo granátového jablka můžeme použít brusinky.
- Pokud chcete o něco méně kořeněné ragú, použijeme menší množství koření.