Maková bábovka z celozrnné mouky
Ingredience
- 1 hrnek žitné celozrnné mouky Babiččina volba
- 1 hrnek pšeničné celozrnné mouky Babiččina volba
- 1 hrnek máku
- 1 hrnek krupicového cukru
- špetka soli
- 1 kypřící prášek
- 1 lžička jedlé sody
- 3 vejce
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku bílého jogurtu
- Kůra a šťáva z jednoho citronu
Postup
V jedné nádobě smíchejte obě mouky, mák, cukr, sůl, kypřící prášek, jedlou sodu a citronovou kůru.
V jiné nádobě vyšlehejte vejce s mlékem a máslem. Poté přidejte i jogurt a citronovou šťávu.
Obě části smíchejte dohromady a utřete v hladké těsto.
Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte hrubou moukou smíchanou s mákem v poměru 1:1.
Těsto vlijte do formy a poté bábovku pečte na 180 °C asi 45 minut nebo tak dlouho, dokud nebude hotová. To můžete vyzkoušet pomocí špejle.